Mezenkast

Sinds januari 2007 hangt in onze tuin een nestkastje met een camera. Van vroeg in het seizoen tot de jongen zijn uitgevlogen zet die regelmatig een nieuwe foto op deze pagina.

Hoe het kwam
In 2006 zijn we verhuisd en in het voorjaar hadden we een nestje pimpelmezen bij ons nieuwe huis. Ze waren meteen begonnen te nestelen in een oud kastje dat we hadden meegenomen uit onze vorige tuin. Toen het nog daar hing vloog alles en iedereen er met een boog omheen maar nu was het de eerste lente al raak. Hoe dat kan? Goede vraag.
Na een tijdje zat het vol met jonge pimpelmezen, het was een heel gepiep en het zag er van buiten druk uit met af en aan vliegende vogeltjes. We hadden wel zin om ook van binnen eens te gaan kijken maar dat kon natuurlijk niet zonder te storen en dus ... hebben we ze met rust gelaten, maar we bleven nieuwsgierig.

In de herfst hebben we ook een koolmezenkastje opgehangen. Regelmatig kwamen er vogels kijken, dus de plaats was goed en het kastje ook.
Om het volgende jaar niets te hoeven missen heb ik een nieuw kastje gemaakt. Het is ongeveer even groot als het oude, maar ik heb er een simpele beveiligingscamera ingebouwd met infrarode verlichting voor beelden in het donker. Met helder weer komt er overdag genoeg licht door het vlieggat.

Is alles in orde? Vlieggat niet te groot of te klein? Afwachten maar. Na een kleine week kwam er een serieuze bezoeker en het nestkastje werd uitgebreid geïnspecteerd.

Elke dag kwam de koolmees even terug en na een paar dagen gebruikte hij het kastje om in alle rust zijn veren schoon te maken, een leuk gezicht.
Tijdens een paar koude dagen zagen we hem niet meer maar met iets warmer weer was hij elke dag weer op bezoek.
Soms is een mees een paar minuten binnen, een enkele keer komen ze met z'n tweeën ruzie maken (filmpje). Regelmatig slaapt er een mees 's nachts in het kastje.

De echte nestelactiviteiten beginnen eind maart. Na een week of twee worden dan de eieren gelegd, meestal acht tot tien. Ook het broeden duurt ongeveer twee weken. als alle eieren zijn uitgekomen begint een heel drukke tijd voor de ouders. Per dag vliegen ze honderden keren af en aan met voedsel voor de jongen. Na een week of drie zijn de jongen zover dat ze het nest verlaten, ze komen dan niet meer terug.


het binnenwerk


inspectie


slaap meesje slaap .....

drie eieren, het werden er zes


moeder met kind


ze groeien als kool


komt er nog wat te eten?


het lege nestkastje waar het mee begon

Dit is een mezenkastpagina uit het verleden. Klik hier voor de pagina van dit jaar.

bekijk foto's van de laatste uren


24 mei 2009 - Alles uitgevlogen Ook het nest aan de voorkant is helemaal uitgevlogen. De meesten in de morgen, eentje is nog tot de avond in het kastje blijven zitten en kreeg af en toe gezelschap. Uiteindelijk vertrok ook het laatste kuiken, pardon, nieuwe koolmeesje, in de avondschemering.
Daarmee is een interessant deel van het jaar weer afgelopen. De camera's in de kastjes kunnen uit, de pc mag afkoelen. Tot volgend jaar.


20 mei 2009 - 't Is stil aan de achterkant en dat is een vreemde gewaarwording.
Binnen een half uur waren ze deze morgen alle vijf verdwenen. Voorbij is het aan- en afvliegen van pa en ma mees. We weten dat de mezen er meteen vandoor gaan, geen sentimenteel gedoe bij het afscheid. We doen het er maar mee.


19 mei 2009 - Wanneer? Ze groeien en groeien maar, de kuikens. Aan de ouders is te zien dat het hard werken is. We verwachten dat de jonge mezen aan de achterkant de komende dagen zullen uitvliegen en die aan de voorkant ergens volgende week. Het is steeds goed te zien dat de nestjes een paar dagen in leeftijd schelen. Ongetwijfeld maakt het ook uit dat ze achter met z'n vijven zijn en voor met z'n negenen. Dat kan bijna de helft schelen aan het beschikbare voedsel.


15 mei 2009 - Rare plaatsen Natuurlijk zijn onze mezenkasten met veel studie en toewijding in elkaar gezet, in de hoop dat de mezen zo goed mogelijk kunnen nestelen en voor hun jongen zorgen. Maar ze kunnen het ook op plaatsen die er helemaal niet voor bedoeld zijn! Vandaag zag ik in het tuincentrum een koppel pimpelmezen af en aanvliegen naar een opening in een van de draagbalken van het dak in de winkel. Aan het gepiep te horen hebben ze daar een flink aantal nakomelingen zitten aan de binnenkant van het stalen profiel. Geen camera bij de hand, helaas. Voor wie het zelf wil zien: we waren bij Koelemeijer in de Zuidoostbeemster, bij de vaste planten.
De foto's op de website blijven vandaag een beetje achter, ons netwerk is weer regelmatig uit de lucht. Zou het aan de regen liggen? De camera's in de nestkastjes hebben ook meer storing dan anders. Misschien is het toch niet zo'n goed idee alles draadloos te doen.


14 mei 2009 - Nog een beetje inhalen De afgelopen dagen bleef de mezensoap een beetje achter, tijd om weer een beetje in te halen.
Er blijft veel drukte in en om de nestkastjes. Voor ons huis (kastje 2) kan ik op de foto's af en toe negen snaveltjes tellen, dus ze zijn allemaal in leven. Het is hard werken voor pa en ma met zoveel kleintjes. Van tijd tot tijd zie ik een ouder binnenkomen, niet met een wurm of rupsje maar met een heel insekt in de snavel en ook dat wordt meteen in een van de opengesperde snaveltjes gestopt.
Achter ons huis (kastje 1) is niet precies te zien hoeveel er in zitten, we nemen maar aan dat ze nog met hun zessen zijn. Als er een ouder het kastje inkomt wordt die met veel gepiep begroet, we kunnen het meters verderop nog goed horen.


10 mei 2009 - Inhalen Er is heel veel gebeurd de afgelopen dagen. Leve het internet, waardoor we konden volgen hoe het ging in onze nestkastjes tot in Berlijn aan toe.
De zes eieren in kastje 1 zijn op 3 mei uitgekomen en er is een druk vliegverkeer op gang gekomen want opvoeding betekent vooral voeding.
De negen eieren in kastje 2 zijn een paar dagen later uitgekomen, op 6 mei. Ook daar wordt druk gevoerd. De kleine vogeltjes beginnen al een beetje vorm te krijgen. Waarschijnlijk leven ze allemaal, ik kan er steeds acht tellen en dan neem ik maar aan dat de negende ergens onderaan zit.
In het eerste kastje hebben ze al wat tekening en je ziet dat er veren aan de vleugeltjes beginnen te komen.


26 april 2009 - Nog maar eens wat cijfertjes In de afgelopen dagen is het broeden begonnen. Dat duurt een week of twee en daarna zijn de mezen druk bezig met (op)voeden van de kuikens, ongeveer drie weken later vliegen ze uit.

2007

2008

nu voor

nu achter

nestelen

25 maart

19 maart

3 april

20 maart

eerste ei

10 april

24 april

18 april

14 april

broeden

18 april

30 april

25 april

20 april

eerste kuiken

30 april

8 mei

uitvliegen

17 mei

25 meiReken zelf uit wanneer de belangrijke gebeurtenissen kunnen plaatsvinden met het programma op de website van Madelen Essens.


25 april 2009 - Groot gezin Elke dag kwam er eentje bij, het koppel aan de voorkant heeft nu negen eieren in het nest. Dat wordt een drukke boel.


22 april 2009 - Ook aan de voorkant Vanavond zag ik in het voorste nestkastje ook zes eieren liggen (foto). Plotseling!
Ze hebben dus de hele tijd toegedekt gelegen. Nu zal ook daar het broeden wel beginnen in de komende dagen. Wij denken dat het verschil in tijd wordt veroorzaakt door de temperatuur, aan de voorkant van ons huis is namelijk minder lang zon op een dag dan achter en het is er waarschijnlijk een paar graden koeler.


21 april 2009 - Broeden Sinds gisteren is er in kastje 1 (achter) vaak een broedende mees te zien, op zes eieren. In het andere kastje zien we regelmatig een vogel maar of ze broedt, en zelfs of er al eieren zijn gelegd is niet duidelijk.


20 april 2009 - Weinig Er was niet zo veel te zien want ons netwerkje is een beetje krakkemikkig en heeft veel kuren.
De stand is nu zes eitjes achter en aan de voorkant is niet goed te zien wat er gebeurt. De bezoeken in beide kastjes zijn heel regelmatig.


18 april 2009 - Meer eieren Ook in het nestkastje aan de voorkant is nu een eitje te zien.


17 april 2009 - Eerste eieren Vandaag zijn de eerste eieren te zien aan de achterkant, het zijn er maar liefst vier. Meestal legt een koolmees een ei per dag, maar deze zien we nu echt met z'n vieren voor het eerst heel duidelijk. Als ik terugblader in de afgelopen dagen zie op 14 april al iets ronds dat een eitje zou kunnen zijn, maar daarna is het weer verdwenen. Het zou kunnen, want tot het legsel compleet is bedekt de vogel de eieren met nestmateriaal. Soms lijkt het dan of er geen enkel ei in het nest ligt.


13 april 2009 - Twee slapers Vanavond hebben we voor het eerst aan de voorkant en aan de achterkant een slapende mees in het nestkastje. Overdag zien we af en toe een vogel met een hoop pluisjes in zijn snavel een kastje induiken (gewoon vliegen en niet remmen) en het lijkt er op dat de voorkant de achterkant aardig aan het inhalen is. Beide nesten zijn nu lekker pluizig aan het worden.
Door het koude weer beginnen de bomen de paar laatste dagen pas echt uit te botten. Er zijn nog weinig rupsen te vangen voor de mezen, en dan komt er nog even niets van eieren leggen en zo.


5 april 2009 - Koolmezen en statistiek Nu de koolmezen aan beide kanten van ons huis aan het nestelen zijn halen we er even wat cijfers bij.

2007

2008

nu voor

nu achter

nestelen

25 maart

19 maart

3 april

20 maart

eerste ei

10 april

24 april

broeden

18 april

30 april

eerste kuiken

30 april

8 mei

uitvliegen

17 mei

25 meiReken zelf uit wanneer de belangrijke gebeurtenissen kunnen plaatsvinden met het programma op de website van Madelen Essens.


3 april 2009 - Ook aan de andere kant Het is de laatste paar dagen heerlijk weer, het lijkt erop dat de lente nu echt begint.
Het achterste nest wordt steeds dikker, er gaan heel wat mosjes en sprieten naar binnen. Ook aan de voorkant, waar het een paar graden kouder is, ligt nu steeds meer materiaal op de bodem. Af en toe is de koolmees binnen om alles opnieuw te verdelen, ook al ligt er nog niet veel.
Denk je eens in... twee nestjes, dat zou mooi zijn!


28 maart 2009 - Duidelijk Het gaat niet supersnel maar dit is duidelijk een nest in wording (foto).


20 maart 2009 - Voorzichtig begin Hoewel er in het kastje aan de achterkant van ons huis geen nachtelijke bewoner is, lijkt het er toch op dat aan die kant wordt begonnen met nestelen. Vrij vaak bezoekt een koolmees even het kastje en we zien steeds meer nieuwe sprietjes. (filmpje)


maart 2009 - Nog steeds winter Langzaam gaan we naar de lente toe maar voor de vogels zitten we nog dik in het voorseizoen. Een slapende mees aan de voorkant, en af en toe bezoek aan de achterkant om het territorium te verdedigen, daarmee hebben we het wel zo'n beetje gehad.


februari 2009 - Koud en rustig Het is nog steeds aan de koude kant en de mezen zijn wel in de buurt maar ze zijn nog niet toe aan nestelen.
In het nestkastje aan de voorkant van ons huis (de rechter serie plaatjes) is bijna elke nacht een slaper te zien. Aan de achterkant heeft zich nog geen bewoner gemeld.


11 januari 2009 - We zijn weer in de lucht De afgelopen weken heeft het soms flink gevroren en het nestkastje in de achtertuin trok af en toe een bezoeker. Ook vandaag was er nog een koolmees op bezoek.
Reden genoeg om de camera weer aan te zetten. Ik heb een tweede camerakastje gemaakt aan de voorkant van ons huis. Het hing nog maar een paar uur of er was al belangstelling. Het werk is niet voor niets geweest!
Vanaf nu twee series foto's.