Mezenkast

In onze tuin hangen nestkastjes met een camera erin. Van vroeg in het seizoen tot de jongen zijn uitgevlogen maken die regelmatig een nieuwe foto.

(klik voor een vergroting)
nestkastje achter ons huis nestkastje achter ons huis.

nestkastje aan de voorkant.
nestkastje voor ons huis

Hoe het kwam
In het voorjaar hadden we een keer een nestje pimpelmezen bij ons huis. Ze zaten in een oud kastje dat we hadden meegenomen uit onze vorige tuin, toen het nog daar hing hadden de vogels geen belangstelling maar nu was het de eerste lente al raak.
Na een tijdje zat het vol met jonge pimpelmezen, het was een heel gepiep en het zag er van buiten druk uit met af en aan vliegende vogeltjes. We hadden wel zin om ook van binnen eens te gaan kijken maar dat kon natuurlijk niet zonder te storen en dus ... hebben we ze met rust gelaten, maar we bleven nieuwsgierig.

In de herfst hebben we ook een koolmezenkastje opgehangen. Regelmatig kwamen er vogels kijken, dus de plaats was goed en het kastje ook.
Om het volgende jaar niets te hoeven missen heb ik een nieuw kastje gemaakt. Het is ongeveer even groot als het oude, maar ik heb er een simpele beveiligingscamera ingebouwd met infrarode verlichting voor beelden in het donker. Met helder weer komt er overdag genoeg licht door het vlieggat.

Is alles in orde? Vlieggat niet te groot of te klein? Afwachten maar. Na een kleine week kwam er een serieuze bezoeker en het nestkastje werd uitgebreid geïnspecteerd.

Elke dag kwam de koolmees even terug en na een paar dagen gebruikte hij het kastje om in alle rust zijn veren schoon te maken, een leuk gezicht.
Tijdens een paar koude dagen zagen we hem niet meer maar met iets warmer weer was hij elke dag weer op bezoek.
Soms is een mees een paar minuten binnen, een enkele keer komen ze met z'n tweeën ruzie maken (filmpje). Regelmatig slaapt er een mees 's nachts in het kastje.

De echte nestelactiviteiten beginnen eind maart. Na een week of twee worden dan de eieren gelegd, meestal acht tot tien. Ook het broeden duurt ongeveer twee weken. als alle eieren zijn uitgekomen begint een heel drukke tijd voor de ouders. Per dag vliegen ze honderden keren af en aan met voedsel voor de jongen. Na een week of drie zijn de jongen zover dat ze het nest verlaten, ze komen dan niet meer terug.


het binnenwerk


inspectie


slaap meesje slaap .....

drie eieren, het werden er zes


moeder met kind


ze groeien als kool


komt er nog wat te eten?


het lege nestkastje waar het mee begon
Logboek    Fotoboek    andere nestkastjes
Geschiedenis:  2009    2008    2007

Wat is er gebeurd in de afgelopen uren?

Hier kun je volgen wat er op een dag allemaal gebeurt van binnen. Er zijn twee nestkastjes in beeld.
Links zie je het nestkastje aan de achterkant van ons huis (op het Zuidoosten), rechts het kastje aan de voorkant (op het Noordoosten).
De foto's worden gemaakt tussen 6 uur 's morgens en 10 uur 's avonds. De nieuwste staat bovenaan en daaronder is de foto telkens een uur ouder.
terug naar het logboek

4

 
21

20

19

18

17

16

15

14

13

12

11

10

9

8

7

6


terug naar het logboek