Mezenkast

Sinds januari 2007 hangt in onze tuin een nestkastje met een camera. Van vroeg in het seizoen tot de jongen zijn uitgevlogen zet die regelmatig een nieuwe foto op deze pagina.

Hoe het kwam
In 2006 zijn we verhuisd en in het voorjaar hadden we een nestje pimpelmezen bij ons nieuwe huis. Ze waren meteen begonnen te nestelen in een oud kastje dat we hadden meegenomen uit onze vorige tuin. Toen het nog daar hing vloog alles en iedereen er met een boog omheen maar nu was het de eerste lente al raak. Hoe dat kan? Goede vraag.
Na een tijdje zat het vol met jonge pimpelmezen, het was een heel gepiep en het zag er van buiten druk uit met af en aan vliegende vogeltjes. We hadden wel zin om ook van binnen eens te gaan kijken maar dat kon natuurlijk niet zonder te storen en dus ... hebben we ze met rust gelaten, maar we bleven nieuwsgierig.

In de herfst hebben we ook een koolmezenkastje opgehangen. Regelmatig kwamen er vogels kijken, dus de plaats was goed en het kastje ook.
Om het volgende jaar niets te hoeven missen heb ik een nieuw kastje gemaakt. Het is ongeveer even groot als het oude, maar ik heb er een simpele beveiligingscamera ingebouwd met infrarode verlichting voor beelden in het donker. Met helder weer komt er overdag genoeg licht door het vlieggat.

Is alles in orde? Vlieggat niet te groot of te klein? Afwachten maar. Na een kleine week kwam er een serieuze bezoeker en het nestkastje werd uitgebreid geïnspecteerd.

Elke dag kwam de koolmees even terug en na een paar dagen gebruikte hij het kastje om in alle rust zijn veren schoon te maken, een leuk gezicht.
Tijdens een paar koude dagen zagen we hem niet meer maar met iets warmer weer was hij elke dag weer op bezoek.
Soms is een mees een paar minuten binnen, een enkele keer komen ze met z'n tweeën ruzie maken (filmpje). Regelmatig slaapt er een mees 's nachts in het kastje.

De echte nestelactiviteiten beginnen eind maart. Na een week of twee worden dan de eieren gelegd, meestal acht tot tien. Ook het broeden duurt ongeveer twee weken. als alle eieren zijn uitgekomen begint een heel drukke tijd voor de ouders. Per dag vliegen ze honderden keren af en aan met voedsel voor de jongen. Na een week of drie zijn de jongen zover dat ze het nest verlaten, ze komen dan niet meer terug.


het binnenwerk


inspectie


slaap meesje slaap .....

drie eieren, het werden er zes


moeder met kind


ze groeien als kool


komt er nog wat te eten?


het lege nestkastje waar het mee begon

Dit is een mezenkastpagina uit het verleden. Klik hier voor de pagina van dit jaar.


Logboek    Fotoboek    andere nestkastjes

17 mei - 6-5-4-3-2-1-0 Vanmorgen zijn alle jonge mezen uitgevlogen. Dat ging met veel proefgefladder, heen-en-weerspringen en een boel aarzeling.
Intussen kwamen de ouders nog trouw rupsen en ander lekkers brengen. Ik zou zelf binnenblijven voor al die hapjes maar hier mocht het niet baten, zo tussen half tien en half twaalf verlieten de jongen het kastje. Wel toepasselijk, op hemelvaartsdag.

16 mei - Hoe lang nog? De meesjes zijn nog steeds met hun zessen en ze barsten zowat uit hun nestkastje. Het lijkt ook wel of de ingevlogen hapjes steeds groter worden.
Iemand vroeg om filmpjes, daar heb ik niet genoeg ruimte voor. Foto's gaan wel, daarvoor heb ik een aparte pagina gemaakt. Klik op fotoboek.

14 mei - Sappige kost. Opeens realiseer ik me dat de kuikens in de ruim twee weken van hun leventjes nog helemaal niets hebben gedronken. Kennelijk zit er genoeg vocht in wat ze eten, lekker sappige rupsen en zo.

13 mei - Nachtrust... 's Nachts slaapt de moeder nog steeds bovenop haar kroost (foto) maar dat wil nog wel eens bewegen. Wordt ze dan boos? Welnee, ze verschikt wat aan het nest en tukt weer verder. Ondertussen wriemelen de jonkies door, daar onderin het nest.

11 mei - Steeds groter. Je ziet ze van dag tot dag groeien. Ze passen nog net met z'n zessen in de kom van het nest, maar het wordt steeds krapper.
De jongen zijn nog steeds met hun zessen ook al zie je het niet altijd. Vaak zitten ze op en over elkaar heen, en ze hebben ook niet altijd tegelijk honger.

10 mei - De oogjes zijn open. De jongen groeien niet alleen aan de buitenkant, maar zeontwikkelen ook van binnen. De kale lijfjes hebben nu veren en hun ogen zijn nu open. Het beginnenal hele vogel(tjes) te worden.

7 mei - Het zijn echte piepkuikens en ze maken zoveel lawaai dat het microfoontje van de camera steeds vanzelf uitschakelt. Een soort sjwop-sjwop-geluid wordt ervan gemaakt. In de tuin (maar ook binnen met de deur dicht) hoor je ze volop piepen als er weer een ouder binnenkomt met een smakelijke rups.
Het nest blijft schoon, als een jong moet poepen gaat hij tijdens een voederbeurt ondersteboven zitten, pa of ma ziet het en neemt een - keurig in een vliesje verpakt - poepje mee naar buiten.

4 mei - Ze groeien als kool maar wat wil je, het zijn koolmezen. Het verschil met het plaatje van 30 april is groot. De kuikens zijn veel groter, en er komt wat tekening en eenbeetje dons op hun lijfjes. Op de foto's overdag zie je ook dat de vleugeltjes groeien. Maar voorlopig kunnen ze daar nog niets mee.
De ouders hebben een heel drukke baan, ze vliegen de hele tijd heen en weer met eten. Om de twee of drie minuten duikt er een het kastje in voor een paar seconden (foto).

2 mei - Het zijn er zes. Soms lastig te zien, er zitten zeskuikentjes in het nest. Ze zijn nog kaal en blind maar horen doen ze wel want op ieder geluid reageren ze door hun snavels open te doen.

30 april - Jonkies! Terwijl wij ons vergaapten aan cultuur in Italië zijn de mezen braaf doorgegaan. Er zijn nu vijf of zes jonge mezen, het is niet makkelijk te zienhoeveel er precies zijn.De eerste kwam vrijdagmorgen uit het ei, zaterdagmorgen waren er al vier en de andere twee volgden. Ik moet nog eens goed kijken of ze het allemaal hebben gehaald. Hier is een fotovan de eerste twee, net uit het ei.
Gedurende de dag vliegen de ouders af en aan: aan met wurmpjes en ander lekkers en af met de poepjes van de jongen. Moet ook gebeuren.
Het is nu avond en een van de ouders zit breeduit op het nest om alles warm te houden.

20 april - Uitrekenen. Als je wilt weten wanneer de mezen ongeveer zullen uitvliegenvind je op de pagina's van Madelen Essenseen programma om dat uit te rekenen. De onze moeten in de week na hemelvaart het kastje verlaten. Voorlopig vliegen we zelf even uit, een weekje vakantie.

18 april - Het broeden begint. Tenminste, daar lijkt het op. Het vrouwtje(nemen we aan) blijft nu de meeste tijd op het nest. Zo te zien komen er geen eieren meer bij. Als ze op het nest zit verveelt ze zich niet, ze pakt allerlei pluisjes en zo in haarsnavel en stopt die onder de rand van de nestkom. Het kommetje wordt zo steeds duidelijker te zien.

15 april - Vannacht is het zesde ei gelegd. Het vrouwtje blijft nu meestal op hetnest en wordt gevoerd door het mannetje. Af en toe gaat ze naar buiten en dan zie je de eitjes liggen. Het nest is nu een keurig rond kommetje geworen.
Op het geluid bij de filmpjes hoor je soms de kikkers in de vijver, die zijn ook bezig.

14 april - Vanmorgen telde ik vijf eieren. Het nest wordt nog steeds uitgebreid met nieuw materiaal.

12 april - Nummer drie is te zien op deze foto en de verwachting is dat de mees er nog een stuk of vijf legt voordat ze met broeden begint.
De camera was er vandaag een tijdje uit maar nu zijn er weer verse beelden.

11 april - Er is een tweede ei bijgekomen, ook toegedekt en bijna niet te zien. Het nest is nog niet klaar want de hele dag worden er nog pluisjes ingevlogen.

10 april - Het eerste ei is gelegd. Hier zie je het liggen maar meestal is het ondergestopt en niet te zien door de lichte kleur van het nestmateriaal.

8 april - De volgende laag. Het wordt al een serieus nest en bovenop het kattehaar zijn weer wat andere sprietjes te zien. Ook een mees houdt kennelijk van wat afwisseling.
Andere vogels zijn al een stuk verder, in onze buurt zag ik al eenden en futen met jongen en er zijn ook nestelende zwanen en meerkoeten.

1 april - Natuurlijke vijand? Het heeft he-le-maal niets met de datum te maken maar de koolmees is druk bezig zijn nest te bekleden met ..... kattehaar! Onze kat is op leeftijd en moet regelmatig gekamd worden om een beetje toonbaar te blijven. Daarbij komt heel wat haar los. We hebben een paar knoedeltjes haar in de buurt van het nestkastje gelegd, de vogels pluizen het helemaal uit en brengen heel wat plukjes naar binnen. Nu maar hopen dat ze geen poezenallergie hebben (-:

28 maart - Steeds meer. In de ochtend brengen de mezen (het is intussen een koppel, denken we) nieuw materiaal naar binnen, vooral mos. Ieder takje wordt tussen de andere geprutst en daarna drukt de mees alles aan tegen de zijkant. Daarvoor gaat hij in het midden zitten en hij werkt alles opzij met zijn lijf en zijn vleugels.

25 maart - Het lijkt menens, elke ochtend worden er plukjes mos en andere sprietjes naar binnen gebracht. Soms ook weer naar buiten, geen idee waar dat goed voor is. Het mos komt van de stenen die een paar meter verderop in de tuin liggen.

23 maart - Langzaam wordt het lente. Er is nog steeds gekissebis in het kastje. Ook van buitenaf is het te zien, als er een vreemde mees het kastje ingaat duurt het maar een paar tellen voordat de 'eigen' koolmees komt aanvliegen en de indringer verjaagt. Daarna blijft hij nog een tijdje de inhoud van het kastje reorganiseren, kwestie van even de stress wegwerken.
Eergisteren werden opeens wat mosjes binnegebracht. Het zou tijd worden..... maar daarna is er niets meer bijgekomen.

11 maart - Ruzie in het kastje! Er is belangstelling van andere mezen. Ik kan ze zelf niet uit elkaar houden maar het gebeurt steeds meer dat er een mees het kastje binnengaat en binnen een paar tellen wordt weggejaagd door - vermoedelijk - de vaste bewoner.

8 maart - Het was heel rustig de afgelopen dagen. De regelmatige bezoekjes zijn doorgegaan en het kastje was iedere nacht bezet.
Sinds een paar dagen werkt de microfoon van de camera. De mees was steeds stil tot gisteren, het lijkt of hij zijn territorium begint te beschermen. Vandaag is er een ruzie gefilmd met gepiep en gedoe (20 sec wmv).

22 februari - Het weer is zacht maar er gebeurt niet veel. De reiger die langsvloog met een enorme tak in z'n bek gaf blijkbaar niet het goede voorbeeld.

15 februari - Regelmaat. De afgelopen week heeft de koolmees iedere nacht 'binnen' geslapen. 's Middags tussen 5 en 6 uur komt hij binnen en de volgende morgen tussen 7 en 8 uur gaat hij weer naar buiten. Als je 's nachts op deze pagina kijkt zie je hem zitten slapen, lekker opgefluft voor de warmte.
Overdag zijn er meestal een stuk of 20 bezoekjes. Er liggen een paar frutseltjes in het kastje, die worden af en toe anders gelegd.

13 februari - Nieuwe spullen. Vanmiddag werd er weer een takje binnengebracht. Bekijk het filmpje.

11 februari - Druk, druk. De mees komt steeds vaker, steeds wipt hij even binnen en verdwijnt dan weer. Soms zit er een andere mees op een tak dichtbij te kijken wat er gebeurt. Het is niet te zien of dat de concurrent is, of de verloofde.

5 februari - Een patroon wordt duidelijk. Als het koud is of heel zonnig komt er geen bezoek. Meestal is het weer zo-zo en dan wipt de mees een keer of wat naar binnen.

2 februari - Vaste bewoner. De laatste twee nachten heeft de vogel overnacht in het nestkastje. Vanavond is hij er niet, leeg hoor.

30 januari - Deze is van mij. De mees heeft een paar grasjes en takjes mee naar binnen genomen. Hij was wel twintig keer binnen, we hebben een bewoonbaar verklaarde woning.

26 januari - Inspectie. Een andere koolmees neemt ook een kijkje, er zaten vandaag twee vogels in het kastje.

24 januari - Een paar koude dagen, de vogels houden zich schuil. Geen bezoek.

22 januari - Bezoek. Er is iedere dag een paar keer een koolmees in het kastje geweest. Waarschijnlijk is het steeds dezelfde want mezen hebben een territorium.

20 januari - Aandacht. De afgelopen dagen is er af en toe bezoek geweest.Ik heb een programma gevonden dat de beelden kan vastleggen (maar geen geluid).

14 januari 2007 - Het nestkastje is klaar, geschilderd en opgehangen. Bij gebrek aan echte vogels heb ik de scherpte van de camera getest met een bad-eendje. Nu wachten op het echte werk.

10 januari 2007 - De bouw is begonnen. Een kastje van de vogelbescherming dient als voorbeeld voor de afmetingen. Ons nieuwe kastje wordt alleen iets hoger omdat de camera erin moet passen.