Mezenkast

Sinds januari 2007 hangt in onze tuin een nestkastje met een camera. Van vroeg in het seizoen tot de jongen zijn uitgevlogen zet die regelmatig een nieuwe foto op deze pagina.

Hoe het kwam
In 2006 zijn we verhuisd en in het voorjaar hadden we een nestje pimpelmezen bij ons nieuwe huis. Ze waren meteen begonnen te nestelen in een oud kastje dat we hadden meegenomen uit onze vorige tuin. Toen het nog daar hing vloog alles en iedereen er met een boog omheen maar nu was het de eerste lente al raak. Hoe dat kan? Goede vraag.
Na een tijdje zat het vol met jonge pimpelmezen, het was een heel gepiep en het zag er van buiten druk uit met af en aan vliegende vogeltjes. We hadden wel zin om ook van binnen eens te gaan kijken maar dat kon natuurlijk niet zonder te storen en dus ... hebben we ze met rust gelaten, maar we bleven nieuwsgierig.

In de herfst hebben we ook een koolmezenkastje opgehangen. Regelmatig kwamen er vogels kijken, dus de plaats was goed en het kastje ook.
Om het volgende jaar niets te hoeven missen heb ik een nieuw kastje gemaakt. Het is ongeveer even groot als het oude, maar ik heb er een simpele beveiligingscamera ingebouwd met infrarode verlichting voor beelden in het donker. Met helder weer komt er overdag genoeg licht door het vlieggat.

Is alles in orde? Vlieggat niet te groot of te klein? Afwachten maar. Na een kleine week kwam er een serieuze bezoeker en het nestkastje werd uitgebreid geïnspecteerd.

Elke dag kwam de koolmees even terug en na een paar dagen gebruikte hij het kastje om in alle rust zijn veren schoon te maken, een leuk gezicht.
Tijdens een paar koude dagen zagen we hem niet meer maar met iets warmer weer was hij elke dag weer op bezoek.
Soms is een mees een paar minuten binnen, een enkele keer komen ze met z'n tweeën ruzie maken (filmpje). Regelmatig slaapt er een mees 's nachts in het kastje.

De echte nestelactiviteiten beginnen eind maart. Na een week of twee worden dan de eieren gelegd, meestal acht tot tien. Ook het broeden duurt ongeveer twee weken. als alle eieren zijn uitgekomen begint een heel drukke tijd voor de ouders. Per dag vliegen ze honderden keren af en aan met voedsel voor de jongen. Na een week of drie zijn de jongen zover dat ze het nest verlaten, ze komen dan niet meer terug.


het binnenwerk


inspectie


slaap meesje slaap .....

drie eieren, het werden er zes


moeder met kind


ze groeien als kool


komt er nog wat te eten?


het lege nestkastje waar het mee begon

Mezenkastfoto's


Logboek    Fotoboek    andere nestkastjes

Na het uitvliegen

Er is aardig wat gepulkt aan het vlieggat. Noem het maar het 'naambordje' van de mezen.
Hoe ziet het nestje er uit? We maken het kastje maar eens open.
Het nest na het uitvliegen. Veel haren van onze kat, maar het meeste is toch mos.
Het interieur van bovenaf gezien. Bij het uithalen voelt het alsof het niets weegt. Het is allemaal heel licht en luchtig.
Zo hoog is het nestje: 4 centimeter. De camera stond afgesteld op iets hoger. Onthouden voor de volgende leg, de beelden kunnen wat scherper worden.
Het lijkt wreed om het resultaat van al dat harde werken uit het kastje te halen, maar als je het niet doet is de kans groot dat er veel ongedierte in komt te zitten.

De laatste loodjes
Vlak voor het uitvliegen gaat het voederen nog steeds door.

Het wordt dringen met z'n allen.
Er worden de laatste dagen vliegoefeningen gedaan in het kastje en soms zit een kleintje in het vlieggat (rechts op de foto). De dag dat ze uitvliegen komt nu echt snel dichterbij.Op de foto zie je gefladder van een meesje terwijl de andere vijf blijven zitten.
De ouders komen nog steeds iedere paar minuten met nieuw eten naar binnen. Ze zijn niet veel groter meer dan hun kroost en zien er onderhand een beetje versleten uit. Hier is weer een lekker hapje.