Mezenkast

Sinds januari 2007 hangt in onze tuin een nestkastje met een camera. Van vroeg in het seizoen tot de jongen zijn uitgevlogen zet die regelmatig een nieuwe foto op deze pagina.

Hoe het kwam
In 2006 zijn we verhuisd en in het voorjaar hadden we een nestje pimpelmezen bij ons nieuwe huis. Ze waren meteen begonnen te nestelen in een oud kastje dat we hadden meegenomen uit onze vorige tuin. Toen het nog daar hing vloog alles en iedereen er met een boog omheen maar nu was het de eerste lente al raak. Hoe dat kan? Goede vraag.
Na een tijdje zat het vol met jonge pimpelmezen, het was een heel gepiep en het zag er van buiten druk uit met af en aan vliegende vogeltjes. We hadden wel zin om ook van binnen eens te gaan kijken maar dat kon natuurlijk niet zonder te storen en dus ... hebben we ze met rust gelaten, maar we bleven nieuwsgierig.

In de herfst hebben we ook een koolmezenkastje opgehangen. Regelmatig kwamen er vogels kijken, dus de plaats was goed en het kastje ook.
Om het volgende jaar niets te hoeven missen heb ik een nieuw kastje gemaakt. Het is ongeveer even groot als het oude, maar ik heb er een simpele beveiligingscamera ingebouwd met infrarode verlichting voor beelden in het donker. Met helder weer komt er overdag genoeg licht door het vlieggat.

Is alles in orde? Vlieggat niet te groot of te klein? Afwachten maar. Na een kleine week kwam er een serieuze bezoeker en het nestkastje werd uitgebreid geïnspecteerd.

Elke dag kwam de koolmees even terug en na een paar dagen gebruikte hij het kastje om in alle rust zijn veren schoon te maken, een leuk gezicht.
Tijdens een paar koude dagen zagen we hem niet meer maar met iets warmer weer was hij elke dag weer op bezoek.
Soms is een mees een paar minuten binnen, een enkele keer komen ze met z'n tweeën ruzie maken (filmpje). Regelmatig slaapt er een mees 's nachts in het kastje.

De echte nestelactiviteiten beginnen eind maart. Na een week of twee worden dan de eieren gelegd, meestal acht tot tien. Ook het broeden duurt ongeveer twee weken. als alle eieren zijn uitgekomen begint een heel drukke tijd voor de ouders. Per dag vliegen ze honderden keren af en aan met voedsel voor de jongen. Na een week of drie zijn de jongen zover dat ze het nest verlaten, ze komen dan niet meer terug.


het binnenwerk


inspectie


slaap meesje slaap .....

drie eieren, het werden er zes


moeder met kind


ze groeien als kool


komt er nog wat te eten?


het lege nestkastje waar het mee begon

andere nestkastjes


Logboek    Fotoboek    andere nestkastjes

"de" mezenkast

het nestkastonderzoek van Hans Roelofs

Nationale week van de nestkast 2006

koolmezen in het echt en op plaatjes bij Madelen Essens

een gewoon nestkastje van John Colfoort

een wetenschappelijk verantwoorde Schwegler-nestkast

een pimpelmees bij ons in de buurt, maar het liep niet goed af.

nog een pimpelmees, op het forum van tuin.startpagina.nl

nestkastpagina met veel tips van Daniël Kropvelds

weer eens iets anders, een kast voor slechtvalken

verwikkelingen rond een kast met kerkuilen

in de voormalige NH kerk van Ooij is een kerkuilennestkast