mezenblog 2015

uitgevlogen

do, 28/05/2015 – 23:00

Vandaag zijn zes van de zeven jonge koolmezen uitgevlogen.
Ook in het overgebleven nest hebben dus niet alle jongen het gehaald. Een van de zeven bleef de hele tijd klein en sprieterig, vooral op het laatst viel dat steeds meer op.

De andere zes vliegen nu waarschijnlijk in onze buurt rond samen met hun ouders. De kans dat we ze terugzien is niet heel groot, misschien komen ze nog eens kijken op de plaats waar we wel eens iets te eten ophangen.

Daarmee is het nestleven voor 2015 aan zijn eind gekomen. Tot volgend jaar.

nog even

24 mei 2015 21:41:36

Er zijn nog steeds zeven kuikens in het nestje boven onze voordeur en zes ervan groeien voorspoedig. Nog een week, dan zijn ze misschien uitgevlogen.

Vaak zitten ze rustig in het kommetje van het nest en dan zijn er zeven kopjes te tellen. Maar als er eten wordt gebracht dan zie je er maar een stuk of vier, die boven op de andere zijn geklommen.
Een van de kuikens blijft erg klein. Het is maar de vraag of die het haalt.

Ze zijn er nog

do, 21/05/2015 – 21:29

ze zijn er nog
ze zijn er nog

Als je de opengesperde snaveltjes telt, kom je steeds uit op vier. Maar er was vandaag een foto waarop ze even rustig waren en daarop zijn zeven kopjes te tellen. Alle kuikens zijn nog in leven en dat is heel mooi als je het vergelijkt met het drama in het andere nest.

Image

De afgelopen dagen is het koud en winderig geweest. Voor de oudermezen was dat niet zo gunstig, ze hadden moeite om genoeg voedsel binnen te brengen en de jongen groeiden niet zo hard. Nu lijkt het weer beter te gaan.

tragedie

di, 12/05/2015 – 14:07

In het nestje achter ons huis was het zo stil … sinds eergisteren vlogen de ouders niet meer af en aan, en de kuikens lagen uur na uur in dezelfde houding. Het is een raadsel waarom er geen beweging meer was. De jongen houden het in dit stadium maar even uit zonder verzorging en warmte, het was duidelijk dat die niet meer in leven waren.
Vandaag heb ik het kastje maar leeggehaald en het nestje met acht dode kuikens opgeruimd. Wat een naar woord is dat.

en de andere kant

zo, 10/05/2015 – 20:17

Zondag 10 mei is ook het nest in het andere kastje uitgekomen. Samen zijn het maar liefst vijftien kuikentjes.
Nu zijn het nog onooglijke roze wurmpjes, over een week of drie zen we complete vogeltjes naar buiten fladderen. Ondertussen vliegen de ouders af en aan met voedzame hapjes die ze bemachtigd hebben in de bomen in de omgeving. Drukke baan.

uitgekomen

wo, 06/05/2015 – 20:11

Op de dag na bevrijdingsdag uit het ei komen, dat is ook mooi.
Het leek er even op dat één ei niet was uitgekomen maar uiteindelijk was de schaal weg en konden we acht snaveltjes tellen. Allemaal gelukt dus.

heel veel eieren

di, 28/04/2015 – 19:46

Leek het er eerst nog op dat er zowaar een ei was gelegd, als je een dag later kijkt zie je dat er wel zeven, nee acht in het andere kastje liggen! Die hadden ze mooi toegedekt en we konden ze niet zien.
Is dat mezenhumor? Nou, ik denk het niet maar ik vind het wel grappig.

Een beetje bijzonder is dat nu het broeden in de achtertuin eerder begint dan aan de voorkant. Meestal is dat andersom, de afgelopen jaren zat er steeds een week tussen.

het eerste ei

wo, 22/04/2015 – 09:53

Vanmorgen was het eerstgelegde ei van 2015 te zien.

nestmateriaal

vr, 10/04/2015 – 22:09

Het komt heel goed van pas dat onze kat in het voorjaar aan de rui gaat. Met een kam bevrijden we haar van de losse haren en die leggen we ergens in de buurt van de nestkastjes. Binnen een paar minuten zien we dat de koolmezen het zachte en goed isolerende materiaal hebben ontdekt en meenemen naar binnen.
Een beetje gek is het wel, slapen op een bedje gemaakt van de vacht van je natuurlijke vijand. En we hopen maar dat mezen niet allergisch zijn voor kattenharen, dat zou pas een tragedie zijn!
Overigens zijn ze niet eenkennig, de mezen gebruiken ook graag hondehaar. Hoe we dat weten? ’t is een gokje maar toch: op een veldje in de buurt worden na het uitlaten de honden geborsteld en we zien dat het niet alleen kattehaar is in het nest.

het begint wat te worden

di, 07/04/2015 – 20:46

Jawel. Het wordt al wat.
Boven de voordeur gaat het rustig zijn gangetje. Eerst werden de sprietjes mos binnengebracht en als dat dik genoeg is komen er veertjes, pluis en andere zachte dingen bij.
Aan de achterkant zijn ook de eerste grasjes en mosjes aangevoerd. De koolmees maakt hevig het hof aan wie er maar in de buurt komt, zo te zien wordt het menens.

grote stroomstoring

vr, 27/03/2015 – 22:57

Heel even waren de nestkastjes uit de lucht door de “grootste stroomstoring in Nederland”. Daar waren we dan weer mooi een onderdeel van!
Toen de stroom het weer deed floepten de camera’s weer aan. De kleine raspberry-computer die de beelden op het internet zet deed het ook weer, maar het programma dat het werk moet doen start niet vanzelf. Even met de hand een zetje geven en alles werkt weer. De beelden worden weer doorgegeven.

twee slapers

zo, 01/03/2015

Met infrarood zie je zo dat er een overnachter is. De plaatjes zijn duidelijk.
Een van de twee kastjes heeft een camera die alleen met zichtbaar licht werkt. ’s Nachts is het beeld helemaal zwart en dan zie je niets maar soms zie je iets in de laatste details van de foto die bij zonsondergang is gemaakt. Een pluizig bolletje in een hoek, dat moet bijna wel een koolmees zijn die de nacht doorbrengt in het nestkastje.
De camera in het andere kastje heeft een infraroodlampje. Als er weinig licht is schakelt de camera over. Je ziet dan een zwartwitbeeld, dat is wat saaier om te zien dan kleuren maar het voordeel is dat er altijd beeld is. In dit kastje zie je ’s avonds een koolmees zitten. Tegen zonsopkomst is hij alweer weg.
Er zijn dus twee overnachters.

frisse start

ma, 23/02/2015 – 22:12

Het is nog heel vroeg in het jaar maar dat is geen reden om niet te beginnen met het nieuwe seizoen. Dus… de nestkastjes zijn uitgemest en de camera’s aangezet.

raspberry pi model 1B
klein maar dapper

De techniek is gemoderniseerd. De camera’s zijn niet veranderd want ze deden het nog en dus mogen ze weer een seizoen meedoen. Het zijn ip-camera’s, die draadloos met ons huisnetwerk zijn verbonden. Ze hebben alleen een draadje nodig voor de stroom en geven de beelden door via wifi. Op alle computers in het netwerk kunnen we bekijken wat er voor de lens komt. Eén computer heeft als taak de plaatjes op het internet te zetten, dag en nacht van februari tot mei. De afgelopen jaren was daarvoor een oude windows-pc in gebruik; die deed het prima maar zijn prestaties kostten aardig wat stroom. Vanaf nu heeft een Raspberry Pi die taak overgenomen. Dat is een heel klein computertje, zo groot als een pak speelkaarten en hij heeft niet veel nodig: een telefoonoplader geeft genoeg stroom om hem te laten werken. Hij staat bij de router in de meterkast en werkt als een zonnetje.

De mezen vinden het wel best zo en hebben binnen een dag de kastjes weer in bezit genomen. In beide kastjes overnacht een koolmees. Die aan de voorkant houdt het meest van gezellig, hij heeft het kastje alvast aangekleed met wat verse mosjes.
De eerste tijd is er nog niet veel te verwachten. De mezen gebruiken de komende maand om hun territorium vast te stellen en een partner te zoeken. Meestal begint het echte nestelen in de tweede helft van maart, afwachten maar.

Dit vind je misschien ook leuk...