techniek, de eerste camera

Sinds 2007 “draaien” er nestkastjes bij ons met een kleine camera er in.

nog steeds te koop bij Conrad

Het eerste experiment was met cameraatjes die met een kabel aan de pc waren verbonden. Dat werkt, maar nestkastjes hangen buiten in de tuin. Daarvoor zijn lange kabels nodig en bovendien waren die eerste modellen niet meer dan een printje met een lens erop, voor langdurig gebruik min of meer buiten leken ze niet geschikt.

binnenwerk

Zoeken dan maar, en dan vind je een bewakingscamera die ook nog draadloos werkt! Niet gek voor de prehistorie. Met infrarood zelfs voor de nachtbeelden, de ledjes gedeeltelijk afgeplakt want wie wil er nu een geroosterde koolmees …

hoger kastje
voor de camera

De beelden werden doorgegeven door een zender in een tweede doosje. Een standaard nestkastje was niet groot genoeg om dit allemaal te herbergen dus er werd een hogere variant gemaakt.

Gelukkig vonden de vogels het allemaal prima, ze hadden geen last van het apparaat met z’n infrarode licht. De installatie deed z’n werk en binnen in huis stond de ontvanger, die ving de signalen min of meer op; er was nog wel eens storing.

De ontvanger was via een tv-ontvangkaart verbonden met een computer om te kunnen bekijken wat er gebeurde.

Na een seizoen was dit de toestand van de camera en zender. Er zat veel pluis en spinrag aan maar na een schoonmaakbeurt bleken ze het volgende seizoen weer gewoon te werken.

Eerst waren de beelden alleen thuis te zien op het computerscherm, maar het is leuker om overal in de kastjes te kunnen kijken. Dat was best moeilijk omdat de camera alleen via zijn eigen draadje kon worden opgevangen. Met de hand ging er af en toe een plaatje naar de nixin.nl die er toen was.

Toen de tweede camera er was kocht ik een videobewakingsprogramma zodat meer dan één beeld tegelijk te zien was. Dat programma maakte niet alleen de hele harde schijf vol, het kon ook de beelden naar mijn website sturen, geweldig!
Speciaal voor de nestkastjes stond elk voorjaar een oude pc te brommen bovenop een kast, dat is een paar jaar zo doorgegaan. Het werkte prima, maar heel elegant was het niet met zo’n stroomslurper in het netwerk.

Uiteindelijk is de oude brombeer vervangen, nieuw seizoen, nieuwe computer.

Nog een paar jaren later waren de camera’s aan de beurt, ip-camera met power over ethernet. En ethernet over power. Modern hoor.

Dit vind je misschien ook leuk...