licht in de duisternis

Als je het hele jaar wilt doorfietsen moet je zorgen dat je in de winter genoeg ziet. Een gewone koplamp kan je daarbij aardig helpen, maar bij een flinke snelheid heb je meer licht nodig.

een van de versies van de
zelfgemaakte koplamp

Op dit ogenblik heb ik genoeg aan de zelfgesmurfte koplamp die in mijn Quest zit.

Het is niet zo’n probleem om de materialen te verzamelen, een moderne mens heeft immers het hele internet onder de muis. Binnen een week heb je spullen in je handen die uit alle hoeken van de wereld komen (Dronten, Almelo). Ook een proefopstelling was vrij snel gemaakt en het licht viel mee.

Over de proefnemingen lees je op deze pagina.

Dan komt het lastige gedeelte, hoe krijg je al die onderdeeltjes aan je fiets? Alles moest een plaats krijgen in een kleine cirkel, want ik wil de mogelijkheid houden om weer een gewone koplamp op de Quest te zetten. Na veel zoeken, passen en meten en een aantal bezoeken aan de bouwmarkt heb ik het goede onderdeel gevonden. Een passtuk voor hemelwaterafvoer lijkt wel op maat gemaakt voor het koplampgat in de neus (voor wie ook zoekt, het is een verloopmof van 80 naar 75 of zo).
Niet alles wat ik had verzameld paste er in maar de belangrijkste zaken kon ik kwijt en het duurde niet lang voordat ik met mijn zelfbedachte lamp op pad kon.

Het licht is voldoende om in de winter te blijven forensen en als de accu geen puf meer heeft kan hij ook op halve kracht branden. Dan zie ik zelf wel minder, maar in het verkeer ben ik veilig want voor de tegenliggers ziet het er nog steeds vervaarlijk uit.

Dit vind je misschien ook leuk...