subtiele schakelaars

anti-spinneweb

Met het aantal lichteffecten (dimlicht, richtingaanwijzers) groeit ook het aantal knopjes aan het stuur. Ronduit een rommeltje!
Dat kon beter. Lees verder en kijk, het ziet er nu heel goed uit.

knopjes in de Quest

Natuurlijk zitten er al schakelaars in de Quest voor licht en binnenverlichting. Maar ik heb van alles aan de Quest toegevoegd, zodat er nu klein en groot licht is, richtingaanwijzers en een claxon. Voor al die dingen zijn extra knopjes nodig en voor je het weet heb je niet alleen een schakelbord maar ook een elektrisch spinneweb in je fiets. Dat kan beter.

Mijn stuur moest er toch even uit om verlengd te worden en dat was een mooie gelegenheid om iets te doen aan alle schakelaars die ik er de afgelopen tijd aan heb gemonteerd.

De bedrading van Quest 46, mijn fiets, is een busstructuur op basis van netwerkkabels en RJ45-stekkers. Daarmee voorkom ik een hoop ellende want de kabels hebben 8 aders en de stekkers gaan in contactdozen. Het systeem is daardoor makkelijk te monteren en eenvoudig uit te breiden. Ik heb een deel dubbel gemaakt, zodat ik comfortabel aan mijn werktafel de gemaakte onderdelen kan testen. Dat is een voordeel.
Een extra voordeel is dat de kabel vrij dun is, dus hij past in het stuur.

De schakelaars die aan het stuur gemonteerd waren heb ik vervangen door schakelaars in de stuureinden en eentje zit bovenop verzonken in het stuur.

De schakelaars in de stuureinden passen bijna want ze zijn 20 mm in diameter en het stuur is 22 mm aan de buitenkant. Dat gaat er dus net niet in. Met geduldig vijlen heb ik de knopjes een klein beetje dunner gemaakt zodat ze klemvast in het stuur passen. Ook van het randje moeteen stukje af, anders kunnen de gripshifts er niet meer overheen.
De knop voor de claxon zit bovenop in het stuur, daar moest toch een gat komen om de kabel door het stuur te leiden en zo is het mooi afgewerkt. Dat het een erg klein knopje is maakt niet uit.

Dit is het resultaat. De nieuwe schakelaars vallen nauwelijks op en dat is ook de bedoeling. Links zit de lichtschakelaar en rechts de richtingaanwijzer.
Op de achtergrond zie je de verklikkerlampjes die binnen in de Quest zitten. Daarmee kan ik mooi binnen zien of buiten het licht brandt. Het is een aparte eenheid die ook met een netwerkkabel en -stekker is verbonden.
Aan de verklikkerlampjes zit nog een wit ledje, op deze foto niet te zien. Het brandt gelijk met de koplamp en schijnt op de teller.

De kabels voor rem en versnelling zitten vast met een snoerbundelspiraal (of hoe zo’n ding ook mag heten). Daar is over nagedacht, nu kan ik tenminste mijn kleren niet meer openhalen aan de scherpe uiteinden van de tie-wraps.

Dit vind je misschien ook leuk...