april 2007

Jonkies!

zo, 29/04/2007 – 23:00 — nixin

Terwijl wij ons vergaapten aan cultuur in Italië zijn de mezen braaf doorgegaan. Er zijn nu vijf of zes jonge mezen, het is niet makkelijk te zienhoeveel er precies zijn.De eerste kwam vrijdagmorgen uit het ei, zaterdagmorgen waren er al vier en de andere twee volgden. Ik moet nog eens goed kijken of ze het allemaal hebben gehaald. Hier is een foto van de eerste twee, net uit het ei. Gedurende de dag vliegen de ouders af en aan: aan met wurmpjes en ander lekkers en af met de poepjes van de jongen. Moet ook gebeuren. Het is nu avond en een van de ouders zit breeduit op het nest om alles warm te houden.

Uitrekenen.

do, 19/04/2007 – 23:00 — nixin

Als je wilt weten wanneer de mezen ongeveer zullen uitvliegen vind je op de pagina’s van Madelen Essens een programma om dat uit te rekenen. De onze moeten in de week na hemelvaart het kastje verlaten. Voorlopig vliegen we zelf even uit, een weekje vakantie.

Het broeden begint.

di, 17/04/2007 – 23:00 — nixin

Tenminste, daar lijkt het op. Het vrouwtje(nemen we aan) blijft nu de meeste tijd op het nest. Zo te zien komen er geen eieren meer bij. Als ze op het nest zit verveelt ze zich niet, ze pakt allerlei pluisjes en zo in haar snavel en stopt die onder de rand van de nestkom. Het kommetje wordt zo steeds duidelijker te zien.

Vannacht is het zesde ei gelegd.

za, 14/04/2007 – 23:00 — nixin

Het vrouwtje blijft nu meestal op hetnest en wordt gevoerd door het mannetje. Af en toe gaat ze naar buiten en dan zie je de eitjes liggen. Het nest is nu een keurig rond kommetje geworen. Op het geluid bij de filmpjes hoor je soms de kikkers in de vijver, die zijn ook bezig.

Vanmorgen telde ik vijf eieren.

vr, 13/04/2007 – 23:00 — nixin

Het nest wordt nog steeds uitgebreid met nieuw materiaal.

Nummer drie

wo, 11/04/2007 – 23:00 — nixin

… is te zien en de verwachting is dat de mees er nog een stuk of vijf legt voordat ze met broeden begint.
De camera was er vandaag een tijdje uit maar nu zijn er weer verse beelden.

Tweede ei

di, 10/04/2007 – 23:00 — nixin

Er is een tweede ei bijgekomen, ook toegedekt en bijna niet te zien. Het nest is nog niet klaar want de hele dag worden er nog pluisjes ingevlogen.

Het eerste ei is gelegd.

ma, 09/04/2007 – 23:00 — nixin

Hier zie je het liggen maar meestal is het ondergestopt en niet te zien door de lichte kleur van het nestmateriaal.

De volgende laag.

zo, 08/04/2007 – 23:00 — nixin

Het wordt al een serieus nest en bovenop het kattehaar zijn weer wat andere sprietjes te zien. Ook een mees houdt kennelijk van wat afwisseling.
Andere vogels zijn al een stuk verder, in onze buurt zag ik al eenden en futen met jongen en er zijn ook nestelende zwanen.

Natuurlijke vijand?

zo, 01/04/2007 – 23:00 — nixin

Het heeft he-le-maal niets met de datum te maken maar de koolmees is druk bezig zijn nest te bekleden met ….. kattehaar! Onze kat is op leeftijd en moet regelmatig gekamd worden om een beetje toonbaar te blijven. Daarbij komt heel wat haar los. We hebben een paar knoedeltjes haar in de buurt van het nestkastje gelegd, de vogels pluizen het helemaal uit en brengen heel wat plukjes naar binnen. Nu maar hopen dat ze geen poezenallergie hebben (-:

Dit vind je misschien ook leuk...