mei 2007

6-5-4-3-2-1-0

do, 17/05/2007 – 00:00 — nixin

Vanmorgen zijn alle jonge mezen uitgevlogen. Dat ging met veel proefgefladder, heen-en-weerspringen en een boel aarzeling.
Intussen kwamen de ouders nog trouw rupsen en ander lekkers brengen. Ik zou zelf binnenblijven voor al die hapjes maar hier mocht het niet baten, zo tussen half tien en half twaalf verlieten de jongen het kastje. Wel toepasselijk, op hemelvaartsdag.
Dat was het voor dit jaar, de camera gaat uit tot komende winter.

Hoe lang nog?

wo, 16/05/2007 – 00:00 — nixin

De meesjes zijn nog steeds met hun zessen en ze barsten zowat uit hun nestkastje. Het lijkt ook wel of de ingevlogen hapjes steeds groter worden. Iemand vroeg om filmpjes, daar heb ik niet genoeg ruimte voor. Foto’s gaan wel, daarvoor heb ik een aparte pagina gemaakt. Klik op “fotoboek” bovenaan deze pagina.

Sappige kost.

ma, 14/05/2007 – 00:00 — nixin

Opeens realiseer ik me dat de kuikens in de ruim twee weken van hun leventjes nog helemaal niets hebben gedronken. Kennelijk zit er genoeg vocht in wat ze eten, lekker sappige rupsen en zo.

Nachtrust…

zo, 13/05/2007 – 00:00 — nixin-adm

’s Nachts slaapt de moeder nog steeds bovenop haar kroost (foto) maar dat wil nog wel eens bewegen. Wordt ze dan boos? Welnee, ze verschikt wat aan het nest en tukt weer verder. Ondertussen wriemelen de jonkies door, daar onderin het nest.

Steeds groter.

vr, 11/05/2007 – 00:00 — nixin

Je ziet ze van dag tot dag groeien. Ze passen nog net met z’n zessen in de kom van het nest, maar het wordt steeds krapper. De jongen zijn nog steeds met hun zessen ook al zie je het niet altijd. Vaak zitten ze op en over elkaar heen, en ze hebben ook niet altijd tegelijk honger.

De oogjes zijn open.

do, 10/05/2007 – 00:00 — nixin

De jongen groeien niet alleen aan de buitenkant, maar ze ontwikkelen ook van binnen. De kale lijfjes hebben nu veren en hun ogen zijn nu open. Het beginnen al hele vogel(tjes) te worden.

Herrie

ma, 07/05/2007 – 00:00 — nixin

Het zijn echte piepkuikens en ze maken zoveel lawaai dat het microfoontje van de camera steeds vanzelf uitschakelt. Een soort sjwop-sjwop-geluid wordt ervan gemaakt. In de tuin (maar ook binnen met de deur dicht) hoor je ze volop piepen als er weer een ouder binnenkomt met een smakelijke rups. Het nest blijft schoon, als een jong moet poepen gaat hij tijdens een voederbeurt ondersteboven zitten, pa of ma ziet het en neemt een – keurig in een vliesje verpakt – poepje mee naar buiten.

Ze groeien als kool

wo, 02/05/2007 – 00:00 — nixin

Maar wat wil je, het zijn koolmezen. Het verschil met het plaatje van 30 april is groot. De kuikens zijn veel groter, en er komt wat tekening en eenbeetje dons op hun lijfjes. Op de foto’s overdag zie je ook dat de vleugeltjes groeien. Maar voorlopig kunnen ze daar nog niets mee. De ouders hebben een heel drukke baan, ze vliegen de hele tijd heen en weer met eten. Om de twee of drie minuten duikt er een het kastje in voor een paar seconden.

Het zijn er zes.

di, 01/05/2007 – 23:00 — nixin

Soms lastig te zien, er zitten zes kuikentjes in het nest. Ze zijn nog kaal en blind maar horen doen ze wel want op ieder geluid reageren ze door hun snavels open te doen.

Dit vind je misschien ook leuk...