mezenblog 2008

De teksten staan in de volgorde: nieuwste eerst, oudste laatst. Om het verhaal te lezen: beneden beginnen.

25 mei 2008 – Au revoir

Terwijl ik op vakantie ben kiezen de mezen hun dag om uit te vliegen. 3, 2, 1, leeg. In het nestkastje zie je ze niet meer terug, misschien tot volgend jaar…


21 mei 2008 – Groei

In de afgelopen week zijn de kuikentjes steeds meer op echte mezen gaan lijken. Het verenkleed is af, maar het ziet er nog een beetje sprieterig uit. Er begint ook een beetje beweging in de vogeltjes te komen, ze vouwen de vleugels uit en beginnen hun veren te onderhouden.


19 mei 2008 – Hoeveel?

Eentje zit meestal verscholen in het nest en die zie je niet zo goed. Twee andere zijn goed te zien. Ze eten (en poepen) allemaal goed. Ik zag dat de oogjes nu open zijn. Het wordt nog wel wat met ze!
En over storing gesproken: het is nog steeds niet helemaal in orde met de adsl, die is langzaam of onbereikbaar. Niet ieder uur een nieuwe foto is het gevolg.


17 mei 2008 – Storing

Vandaag zijn er extra veel beelden met storing ontvangen. Niets aan te doen helaas. Het zou de magnetron van de buren kunnen zijn (die gebruikt dezelfde frequentie als het zendertje in de mezenkast) maar er zijn geen harde bewijzen…


17 mei 2008 – Nog drie

In het begin zijn de kleine meesjes nog kaal en dan zijn ze niet goed zichtbaar. Alleen het lichte randlje om de snaveltjes is echt duidelijk. De afgelopen dagen hebben ze veren gekregen en zijn ze beter te onderscheiden.Jammer genoeg is oook goed te zien dat er nog maar drie van de vijf kuikens over zijn, dus twee hebben het niet gehaald.


15 mei 2008 – Niet zo goed

We zien minder beweging dan eerst. Een van de kleine mezen is dood en wordt door de ouders steeds verder naar de zijkant geschoven en onder het nestmateriaal gewerkt. Na een hele dag zien we het niet meer. Triest.


12 mei 2008 – Af en aan

Het is hard werken voor de mezen. Tussen kwart voor zes vanmorgen en negen uur vanavond zijn er zo’n vierhonderd bezoekjes aan het nestkastje geregistreerd. Reken maar uit, iedere 2 א 3 minuten is er eten binnengevlogen. De ouders vangen een flink aantal rupsen en zo, veel daarvan vinden ze in de esdoorn die zeven meter verderop in de tuin staat. De jongen groeien, maar ze zijn nog blind en niet zo sterk.


8 mei 2008 – Uitgekomen

Een dag eerder dan berekend, de eieren zijn in de loop van de dag allemaal uitgekomen. In het begin liggen de kuikentjes op apegapen. Ze sperren wel hun bek open als er iets gebeurt, maar dat houden ze niet langer dan een paar tellen vol. Ze kunnen dan niet langer overeid blijven en ze vallen om.
Aan het eind van de middag zijn de kuikens een beetje bijgekomen. Er worden intussen in hoog temo rupsen aangevoerd. Hoe die door de kleine snaveltjes komen begrijp je gewoon niet…


30 april 2008 – Broeden

Meestal zit de mees te broeden op de eieren, maar ze is ook regelmatig de hort op. Dan zie je de vijf eieren liggen. Het broeden is 25 april begonnen en duurt ongeveer twee weken, dus de eieren komen ongeveer 9 mei uit.


25 april 2008 – Het vierde ei

kwam vanmorgen rond tien uur. De mees is nog vaak weg maar ze zit regelmatig op het nest. De eieren worden dan bij elkaar gelegd en het nestmateriaal wordt lekker fluffig tot een mooi rond nestje gerangschikt.
Uiteindelijk zijn het dit jaar vijf eieren geworden.


24 april 2008 – 1, 2, 3

Even over twaalf vanmiddag is het eerste ei gelegd en kort daarna volgden het tweede en het derde. Dat is nog eens opschieten! De eieren liggen veilig in het nest en de koolmees zit er nog niet de hele tijd op.
Het eerste ei is twee weken later dan vorig jaar.


19 april 2008 – Nog meer wachten …..

Ook deze week was er elke dag activiteit en er komen nog steeds pluisjes en sprietjes bij. Het is nog vrij koud en er zijn nog niet veel rupsen en insekten. De mezen hebben die nodig om te eten als ze aan het broeden gaan en misschien is het daarom nog wachten op het eerste ei. We zagen het koppel regelmatig in de tuin, dus wee blijven kijken en hopen.
Als je wilt zien hoe een nestkast er van buiten uitzien tijdens het nestelen, broeden en voeren van de jongen, bekijk dan dit filmpje van Jan Nobels. Je ziet daarop mooi het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje, een mannetje heeft een langere en bredere streep over de buik.


13 april 2008 – Wachten …..

Het was een drukke week, de koolmees heeft ijverig voortgebouwd aan zijn nest. Er komen steeds meer pluisjes op te liggen en als hij de kast in komt zakt de mees zelfs een beetje weg in al het nestmateriaal.
Afhankelijk van het weer is het nu de tijd dat de koolmezen hun eieren gaan leggen. We kijken elke dag met spanning of er al een ligt, maar het is nog niet zover.


6 april 2008 – happy together

Vanmiddag is het stel gesignaleerd op het pindading.
Dat gaat alvast goed, maar denk niet dat ze alles samen doen want er overnacht slechts ייn mees in het nestkastje.

We vroegen ons al langer af hoe die pinda’s toch zo snel verdwenen ….. nu hebben we het antwoord. Meneer Piep woont in de spouwmuur en onder ons terrasdakje heeft hij het erg naar zijn zin.


4 april 2008 – Een koppel.

Mezen hebben een territorium dat ze verdedigen tegen indingers en dan gaat het er fel aan toe. Maar vandaag zag ik twee koolmezen naast elkaar op de schutting zitten in de buurt van het nestkastje, het lijkt er op dat de meees een partner heeft gevonden.


2 april 2008 – druk, druk, druk

Al bijna twee weken wordt er aan het nest gebouwd. Over ongeveer een week is het tijd om eieren te leggen. Of er al een koppel is gevormd is, weten we niet. Wel zie ik soms een andere koolmees het kastje binnenkomen – te herkennen aan een paar lichte vlekjes op de kop. Partner of concurrent? wie zal het zeggen.


19 maart 2008 – Het is begonnen!

Vandaag is de koolmees begonnen met het nest. De hele dag sleepte hij spullen naar binnen en hij was flink in de weer alles te rangschikken in het nestkastje. Je ziet van uur tot uur meer mos en sprietjes op de bodem liggen.


8 maart 2008 – De dagen worden langer

en dat merk je aan de slaaptijden van de vogels. Hoe zie je dat? Wel, ieder uur maken we een foto en er is er nu eentje minder met een slapende mees erop (van 13 naar 12).


2 maart 2008 – Weer in de lucht

De koolmees is een paar dagen uit de lucht geweest omdat het programma weer op hol was geslagen. Misschien de lente in de kop? Hoe dan ook, alles werkt weer en een voor een worden de grijze blokjes vervangen door foto’s.


25 februari 2008 – Opgeruimd staat netjes

Als hij de hele nacht in het kastje zit, laat de koolmees wel eens iets achter. Dat zie je op de foto’s als hij ’s ochtends weer naar buiten is. De poepjes van de afgelopen nacht zijn zichtbaar als een paar grijze vlekjes. Maar de mees is een proper type want hij ruimt alles in de loop van de dag weer op. Op de volgende plaatjes zie je dat de vlekjes een voor een zijn verdwenen.


12 februari 2008 – ! ! !

Gelukkig valt het mee. De camera is in orde maar “iets” heeft de instellingen van het webcamprogramma veranderd. Het is een raadsel waarom, maar het is hersteld.


11 februari 2008 – ???

Er is iets niet in de haak met de camera. Op het beeld zie je alleen maar ruis. Het is nu donker, als het weer licht is gaan we op onderzoek uit.


2 februari 2008 – Meer foto’s

Er zijn nu ook foto’s te zien van de afgelopen uren, klik op de link onder het kopje van deze pagina.


31 januari 2008 – Z’n gangetje

Op de verjaardag van de koningin waait het halve land weg door de storm maar de koolmees weet de weg naar het nestkastje te vinden. De kans is 3 op 5 dat het een “hij” is, als een onderzoek op Vlieland (sorry, de link is gebroken) ook geldig is in Waterland. Of het een mannetje of vrouwtje is kun je niet makkelijk zien in het kastje, het voornaamste verschil is de lengte van de “stropdas” en die blijft verborgen voor de camera.


25 januari 2008 – Klein onderhoud

Overdag komt er veel licht naar binnen door een kier tussen de bodem en de voorkant van de nestkast. Daar zit nu iets tussen zodat het licht gelijkmatiger is.


24 januari 2008 – Rustig

Het weer is af en toe onstuimig maar in het nestkastje is het rustig. Iedere avond komt een koolmees naar binnen om te slapen en als het licht wordt vertrekt hij weer (of zij).


15 januari 2008 – Een bewoner?

Vanavond knipperde het lichtje van de bewegingsmelder en kijk, er zat een koolmees in de kast zijn veren te poetsen.
De nieuwe afstelling van de verlichting werkt goed.


13 januari 2008 – Het seizoen is geopend.

Er waren al mezen te zien met belangstelling voor het nestkastje, daarom heb ik vandaag een paar klusjes gedaan.

  • Vorig jaar hing het kastje bij een plaats waar we graag zitten. Dat is nog steeds een favoriet plekje. Het kastje hangt een stukje verderop, dat is wel zo rustig. Nieuw haakje in de muur, voeding van de camera een paar meter verlengd, voilà!
  • De camera is scherpgesteld op enkele centimeters boven de bodem van het kastje om meer van de scherptediepte te gebruiken.
  • De infrarode ledjes die afgeplakt waren – 5 van de 6 – mogen weer licht geven. Om het licht beter te verdelen zijn er verschillende laagjes papier voor gezet die het licht dempen en verstrooien.
  • Het dak van het kastje is een centimeter hoger gezet om daglicht toe te laten, met een latje aan de voor- en achterkant. Aan de zijkanten zitten strookjes plexiglas zodat de regen buiten blijft.
    Waarom deze verbouwing? Als een vogel door het vlieggat naar binnen of naar buiten gaat, vult hij het gat helemaal. Als er verder geen licht naar binnen komt geeft dat sterke wisselingen van het licht in het nestkastje. De camera heeft steeds een paar seconden nodig om zich aan te passen en dat is niet zo mooi in de filmpjes. Ik hoop dat het op deze manier beter gaat.

En nu maar kijken of het bevalt… er zat binnen een half uur al een mees in het vlieggat dus het zit wel goed.

Dit vind je misschien ook leuk...