mezenblog 2009


24 mei 2009 – Alles uitgevlogen

Ook het nest aan de voorkant is helemaal uitgevlogen. De meesten in de morgen, eentje is nog tot de avond in het kastje blijven zitten en kreeg af en toe gezelschap. Uiteindelijk vertrok ook het laatste kuiken, pardon, nieuwe koolmeesje, in de avondschemering.
Daarmee is een interessant deel van het jaar weer afgelopen. De camera’s in de kastjes kunnen uit, de pc mag afkoelen. Tot volgend jaar.


20 mei 2009 – ’t Is stil aan de achterkant

en dat is een vreemde gewaarwording.
Binnen een half uur waren ze deze morgen alle vijf verdwenen. Voorbij is het aan- en afvliegen van pa en ma mees. We weten dat de mezen er meteen vandoor gaan, geen sentimenteel gedoe bij het afscheid. We doen het er maar mee.


19 mei 2009 – Wanneer?

Ze groeien en groeien maar, de kuikens. Aan de ouders is te zien dat het hard werken is. We verwachten dat de jonge mezen aan de achterkant de komende dagen zullen uitvliegen en die aan de voorkant ergens volgende week. Het is steeds goed te zien dat de nestjes een paar dagen in leeftijd schelen. Ongetwijfeld maakt het ook uit dat ze achter met z’n vijven zijn en voor met z’n negenen. Dat kan bijna de helft schelen aan het beschikbare voedsel.


15 mei 2009 – Rare plaatsen

Natuurlijk zijn onze mezenkasten met veel studie en toewijding in elkaar gezet, in de hoop dat de mezen zo goed mogelijk kunnen nestelen en voor hun jongen zorgen. Maar ze kunnen het ook op plaatsen die er helemaal niet voor bedoeld zijn! Vandaag zag ik in het tuincentrum een koppel pimpelmezen af en aanvliegen naar een opening in een van de draagbalken van het dak in de winkel. Aan het gepiep te horen hebben ze daar een flink aantal nakomelingen zitten aan de binnenkant van het stalen profiel. Geen camera bij de hand, helaas. Voor wie het zelf wil zien: we waren bij Koelemeijer in de Zuidoostbeemster, bij de vaste planten.
De foto’s op de website blijven vandaag een beetje achter, ons netwerk is weer regelmatig uit de lucht. Zou het aan de regen liggen? De camera’s in de nestkastjes hebben ook meer storing dan anders. Misschien is het toch niet zo’n goed idee alles draadloos te doen.


14 mei 2009 – Nog een beetje inhalen

De afgelopen dagen bleef de mezensoap een beetje achter, tijd om weer een beetje in te halen.
Er blijft veel drukte in en om de nestkastjes. Voor ons huis (kastje 2) kan ik op de foto’s af en toe negen snaveltjes tellen, dus ze zijn allemaal in leven. Het is hard werken voor pa en ma met zoveel kleintjes. Van tijd tot tijd zie ik een ouder binnenkomen, niet met een wurm of rupsje maar met een heel insekt in de snavel en ook dat wordt meteen in een van de opengesperde snaveltjes gestopt.
Achter ons huis (kastje 1) is niet precies te zien hoeveel er in zitten, we nemen maar aan dat ze nog met hun zessen zijn. Als er een ouder het kastje inkomt wordt die met veel gepiep begroet, we kunnen het meters verderop nog goed horen.


10 mei 2009 – Inhalen

Er is heel veel gebeurd de afgelopen dagen. Leve het internet, waardoor we konden volgen hoe het ging in onze nestkastjes tot in Berlijn aan toe.
De zes eieren in kastje 1 zijn op 3 mei uitgekomen en er is een druk vliegverkeer op gang gekomen want opvoeding betekent vooral voeding.
De negen eieren in kastje 2 zijn een paar dagen later uitgekomen, op 6 mei. Ook daar wordt druk gevoerd. De kleine vogeltjes beginnen al een beetje vorm te krijgen. Waarschijnlijk leven ze allemaal, ik kan er steeds acht tellen en dan neem ik maar aan dat de negende ergens onderaan zit.
In het eerste kastje hebben ze al wat tekening en je ziet dat er veren aan de vleugeltjes beginnen te komen.


26 april 2009 – Nog maar eens wat cijfertjes

In de afgelopen dagen is het broeden begonnen. Dat duurt een week of twee en daarna zijn de mezen druk bezig met (op)voeden van de kuikens, ongeveer drie weken later vliegen ze uit.

2007 2008 nu voor nu achter
nestelen 25 maart 19 maart 3 april 20 maart
eerste ei 10 april 24 april 18 april 14 april
broeden 18 april 30 april 25 april 20 april
eerste kuiken 30 april 8 mei
uitvliegen 17 mei 25 mei

Reken zelf uit wanneer de belangrijke gebeurtenissen kunnen plaatsvinden met het programma op de website van Madelen Essens.


25 april 2009 – Groot gezin

Elke dag kwam er eentje bij, het koppel aan de voorkant heeft nu negen eieren in het nest. Dat wordt een drukke boel.


22 april 2009 – Ook aan de voorkant

Vanavond zag ik in het voorste nestkastje ook zes eieren liggen (foto). Plotseling!
Ze hebben dus de hele tijd toegedekt gelegen. Nu zal ook daar het broeden wel beginnen in de komende dagen. Wij denken dat het verschil in tijd wordt veroorzaakt door de temperatuur, aan de voorkant van ons huis is namelijk minder lang zon op een dag dan achter en het is er waarschijnlijk een paar graden koeler.


21 april 2009 – Broeden

Sinds gisteren is er in kastje 1 (achter) vaak een broedende mees te zien, op zes eieren. In het andere kastje zien we regelmatig een vogel maar of ze broedt, en zelfs of er al eieren zijn gelegd is niet duidelijk.


20 april 2009 – Weinig

Er was niet zo veel te zien want ons netwerkje is een beetje krakkemikkig en heeft veel kuren.
De stand is nu zes eitjes achter en aan de voorkant is niet goed te zien wat er gebeurt. De bezoeken in beide kastjes zijn heel regelmatig.


18 april 2009 – Meer eieren

Ook in het nestkastje aan de voorkant is nu een eitje te zien.


17 april 2009 – Eerste eieren

Vandaag zijn de eerste eieren te zien aan de achterkant, het zijn er maar liefst vier. Meestal legt een koolmees een ei per dag, maar deze zien we nu echt met z’n vieren voor het eerst heel duidelijk. Als ik terugblader in de afgelopen dagen zie op 14 april al iets ronds dat een eitje zou kunnen zijn, maar daarna is het weer verdwenen. Het zou kunnen, want tot het legsel compleet is bedekt de vogel de eieren met nestmateriaal. Soms lijkt het dan of er geen enkel ei in het nest ligt.


13 april 2009 – Twee slapers

Vanavond hebben we voor het eerst aan de voorkant en aan de achterkant een slapende mees in het nestkastje. Overdag zien we af en toe een vogel met een hoop pluisjes in zijn snavel een kastje induiken (gewoon vliegen en niet remmen) en het lijkt er op dat de voorkant de achterkant aardig aan het inhalen is. Beide nesten zijn nu lekker pluizig aan het worden.
Door het koude weer beginnen de bomen de paar laatste dagen pas echt uit te botten. Er zijn nog weinig rupsen te vangen voor de mezen, en dan komt er nog even niets van eieren leggen en zo.


5 april 2009 – Koolmezen en statistiek

Nu de koolmezen aan beide kanten van ons huis aan het nestelen zijn halen we er even wat cijfers bij.

2007 2008 nu voor nu achter
nestelen 25 maart 19 maart 3 april 20 maart
eerste ei 10 april 24 april
broeden 18 april 30 april
eerste kuiken 30 april 8 mei
uitvliegen 17 mei 25 mei

Reken zelf uit wanneer de belangrijke gebeurtenissen kunnen plaatsvinden met het programma op de website van Madelen Essens.


3 april 2009 – Ook aan de andere kant

Het is de laatste paar dagen heerlijk weer, het lijkt erop dat de lente nu echt begint.
Het achterste nest wordt steeds dikker, er gaan heel wat mosjes en sprieten naar binnen. Ook aan de voorkant, waar het een paar graden kouder is, ligt nu steeds meer materiaal op de bodem. Af en toe is de koolmees binnen om alles opnieuw te verdelen, ook al ligt er nog niet veel.
Denk je eens in… twee nestjes, dat zou mooi zijn!


28 maart 2009 – Duidelijk

Het gaat niet supersnel maar dit is duidelijk een nest in wording (foto).


20 maart 2009 –

Voorzichtig begin

Hoewel er in het kastje aan de achterkant van ons huis geen nachtelijke bewoner is, lijkt het er toch op dat aan die kant wordt begonnen met nestelen. Vrij vaak bezoekt een koolmees even het kastje en we zien steeds meer nieuwe sprietjes. (filmpje)


maart 2009 – Nog steeds winter

Langzaam gaan we naar de lente toe maar voor de vogels zitten we nog dik in het voorseizoen. Een slapende mees aan de voorkant, en af en toe bezoek aan de achterkant om het territorium te verdedigen, daarmee hebben we het wel zo’n beetje gehad.


februari 2009 – Koud en rustig

Het is nog steeds aan de koude kant en de mezen zijn wel in de buurt maar ze zijn nog niet toe aan nestelen.
In het nestkastje aan de voorkant van ons huis (de rechter serie plaatjes) is bijna elke nacht een slaper te zien. Aan de achterkant heeft zich nog geen bewoner gemeld.


11 januari 2009 – We zijn weer in de lucht

De afgelopen weken heeft het soms flink gevroren en het nestkastje in de achtertuin trok af en toe een bezoeker. Ook vandaag was er nog een koolmees op bezoek.
Reden genoeg om de camera weer aan te zetten. Ik heb een tweede camerakastje gemaakt aan de voorkant van ons huis. Het hing nog maar een paar uur of er was al belangstelling. Het werk is niet voor niets geweest!
Vanaf nu twee series foto’s.

Dit vind je misschien ook leuk...