mezenblog 2010

Vaarwel #2

za, 29/05/2010 – 21:00 — nixin-adm

Ook voor de pimpelmezen is de uitvliegdag gekomen. Helaas zijn we niet thuis en uitgerekend nu loopt de computer vast. Wat wil je ook, de schijf is vol. Iedere keer dat er beweging is worden er beelden vastgelegd en dat betekent elke minuut een filmpje.
Na afloop zien we alleen nog het nestje van mos en zachte vezels. Komen de koolmezen soms nog een keer langsvliegen, de pimpelmezen zoeken het direct verderop en ze laten zich niet meer zien. Tot volgende winter dan maar, we zien ze vast weer bij de vetbollen…

Niet uitgekomen

zo, 23/05/2010 – 21:00 — nixin-adm

Wat we de hele tijd niet zagen, was dat een van de eieren niet is uitgekomen. De hele tijd heeft het onderin het nest gelegen. Het ligt daar natuurlijk nog steeds maar nu de jongen zijn uitgevlogen zien we het ook. Op een of andere manier geeft het een weemoedige aanblik.

Vaarwel #1

za, 22/05/2010 – 21:00 — nixin-adm

De koolmezen vliegen uit. Niet meteen, het is de laaste dagen steeds onrustiger met vliegoefeningen en zo.
Opeens is er veel gefladder in het nestkastje. Ze gaan beginnen! Af en toe lijkt het of er een al naar buiten is maar je raadt het nooit… die is bij de vliegoefeningen bovenop de camera terechtgekomen en dan zie je hem natuurlijk niet. Na een tijdje komt hij er weer vanaf en dan is hij weer in beeld. Of zij natuurlijk.
Om een uur of tien ’s morgens vliegen ze binnen een paar minuten alle zes uit. De laatste treuzelt een beetje en gaat dan toch.
Na een paar minuten komt een ouder nog eens met een rups naar binnen maar die is niet meer nodig. Naar buiten dan maar weer en dan is het rustig in het nestkastje.

Met z’n allen op 12 x 12 cm

di, 18/05/2010 – 21:00 — nixin-adm

Het is goed te zien dat de verschillende mezen niet even groot zijn. Natuurlijk zijn de koolmezen eerder begonnen en dus zijn de jongen groter, maar ook dan is duidelijk te zien dat de pimpelmezen met een ongeveer gelijk aantal vogels veel meer ruimte hebben in het nestkastje.

hemelvaartsdag

do, 13/05/2010 – 21:00 — nixin-adm

Het is nu hard werken in beide nestkastjes. Pa en Ma zijn grootleveranciers geworden van rupsen en andere lekkernij. In de ochtend en aan het einde van de middag is het spitsuur, minstens iedere minuut wordt er gevoederd.
Ze voeren ook de keurig ingepakte poepjes van de jongen af, die ze een eind buiten het kastje laten vallen om belagers op een dwaalspoor te brengen.

eierschaal

zo, 09/05/2010 – 12:38 — mees

Vlakbij het koolmezenkastje vond ik een stukje van een eierschaal. De vogels halen alles wat niet in het nestkastje thuishoort altijd weer weg, dus ook de schalen van de uitgekomen jongen. Meestal laten ze die op een flinke afstand van het nest vallen om belagers op een dwaalspoor te brengen, maar deze lag vlakbij. Maar goed ook, anders had ik het niet gevonden.


Het kapje van een koolmezenei.

eierschaal

nu ook pimpelmezen

zo, 09/05/2010 – 10:09 — mees

Ook de pimpelmezen hebben nu jongen. Gisteravond begon het, er waren twee eieren uitgekomen. Vanmorgen om 10 uur waren al zes van de negen eieren uitgekomen, de laatste drie meesjes kruipen er waarschijnlijk vandaag uit.
Over een week of drie zijn ze groot genoeg om uit te vliegen. Reken naar na met de mezencalculator op de website van Madelen. pasgeboren pimpelmezen

pasgeboren pimpelmezen

Vanmorgen waren zes van de negen pimpelmezeneieren uitgekomen.

groeien, tellen en wachten

za, 08/05/2010 – 08:48 — mees

De jonge koolmezen groeien. Net uit het ei zijn het onooglijke beestjes en door het karige licht zie je er ook niet zoveel van. Na een dag of vijf zijn ze al wat groter geworden, nog blind maar er komt al wat tekening op de kleine lijfjes. Pa en ma mees vliegen af en aan met rupsjes voor de opengesperde bekkies.
Wij tellen, maar het is nog niet duidelijk of uit de zeven eitjes ook zeven kuikens zijn overgebleven. Ze liggen nog zo door en over elkaar dat tellen moeilijk is, bovendien houdt ma mees ze het grootste deel van de dag warm en dan zijn ze natuurlijk niet te zien.
Bij de pimpelmezen is het nog wachten. De vogel zit trouw te broeden en als ze even van het nest is zien we de negen eieren nog liggen.

Het is zover!

ma, 03/05/2010 – 22:00 — nixin-adm

Vanmorgen waren de meeste eieren van de koolmezen uitgekomen.
De ronde vormen in het nestkuiltje hebben plaats gemaakt voor roze murmeltjes. De meeste althans, een paar zijn nog niet uitgekomen.
Juist vandaag is het een druilerige dag en daardoor zijn de beelden van de camera niet erg scherp. Jammer, nog even wachten op mooi weer…

Alweer rustig

zo, 02/05/2010 – 15:29 — mees

Zolang de vogels aan het broeden zijn zie je weinig gebeuren.
De bomen om ons heen zitten nu goed in het blad, dat betekent genoeg voedsel voor de rupsen en die worden dan weer gevangen door de mezen om hun kroost mee te voeren. Goed voor de mezen maar natuurlijk niet zo leuk om te lezen als je een rupsenfan bent.
Van een collega die wat zuidelijker woont, hoorde ik dat de eieren van de pimpelmezen al zijn uitgekomen. Daar is het al druk met de aanvoer van eten en de afvoer van de witte pakketjes met poep. Bij ons dus nog een paar dagen geduld.

Goed tellen

ma, 26/04/2010 – 20:36 — mees

Gisteren was het al te zien, de pimpelmezen hebben negen eieren en de koolmezen hebben er zeven. Aan beide kanten wordt sinds een paar dagen gebroed en het is nog een dag of tien tot de eerste eieren uitkomen. Afwachten maar.

Ook de pimpelmezen hebben eieren

zo, 25/04/2010 – 10:54 — mees

Vanmorgen waren voor het eerst ook eieren te zien in het kastje van de pimpelmezen. Net als de koolmezen hebben ze er zeven. Ze hebben het knap geheim gehouden, want een mees legt meestal maar één ei per dag en ze zijn er dus een week mee bezig geweest. De eieren lagen goed verscholen onder alle veertjes die in het kastje liggen. Nu het broeden is begonnen zit het vrouwtje meestal op de eieren en als ze het kastje uitgaat neemt ze niet de moeite om ze af te dekken. Ook de koolmees in het andere kastje doet het zo, je kunt dan goed zien hoeveel het er zijn.

broedende pimpelmees

Rustig

vr, 23/04/2010 – 07:25 — mees

Het is nu weer even rustig, er verandert niet veel.
Aan de voorkant is het broeden al een paar dagen aan de gang. Er komen geen nieuwe eitjes bij en de koolmees zit meestal in het kastje. Overdag is ze van tijd tot tijd naar buiten om te eten.
Aan de achterkant hebben de pimpelmezen het nest klaar maar er is nog geen ei te zien. Of toch? Kijk goed op de foto onderaan.
’s Nachts slaapt er een vogel in het kastje.

Sinds een week heeft deze pagina een nieuwe vorm. Het is vooral makkelijk dat het schrijven van nieuwe inhoud (zoals dit) veel eenvoudiger is.
Na een “valse start” werken de meeste dingen goed. Het vergroten van de plaatjes ging niet altijd, dat is opgelost. Nu gaan we nog iets doen aan de pagina’s met links en foto’s.

Mezenkast 1 – the movie

Jammer, maar de filmpjes bestaan niet meer.

wo, 21/04/2010 – 22:26 — nixin-adm

Onvermoeibaar brengen ze takjes, stukjes mos, veertjes en allerlei pluizig spul naar binnen. Natuurlijk zijn ze niet echt onvermoeibaar want ’s nachts slaapt er een mees in het kastje. De andere is ergens buiten.
Bij elke beweging wordt een kort filmpje opgenomen. Als het druk is bijna iedere minuut en soms een paar uur niet. Een montage van de afgelopen tien dagen staat op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=M_HwajJc-UM(of klik op de afbeelding in dit bericht).

zeven

wo, 21/04/2010 – 21:36 — mees

En vandaag was er nog een bijgekomen. De koolmees zat vaak op de eieren maar was ook regelmatig een uurtje weg, de eieren lagen dan vaak onbedekt.
Als ze binnen was, zat ze het nest nog bij te werken. Dat gaat nog een tijdje door, tot er een keurig nestkommetje ligt.

Zes eieren


di, 20/04/2010 – 21:33 — mees

Een koolmees legt één ei per dag en houdt dat vol tot er zo’n acht tot tien eieren zijn. Het was dus heel verrassend dat er zomaar zes eieren lagen! Daar was ze dus al een aantal dagen mee bezig, maar we konden er niets van zien.

Veertjes

zo, 18/04/2010 – 21:39 — mees

De pimpelmezen hebben ergens een boel veertjes ontdekt. Ze brengen er heel wat naar binnen en dat ziet er comfortabel uit.

Pluis

za, 17/04/2010 – 21:43 — mees

Het is erg pluis bij ons in de buurt. Zowel de koolmezen voor als de pimpelmezen achter nemen plukjes vezels mee het kastje in.
Geen idee wat het is, onze breiwol kan het niet zijn. We houden het erop dat het van de bouwplaats aan de overkant komt, daar worden huizen gebouwd en er zijn vast genoeg restjes isolatiemateriaal te vinden.

Invasie

wo, 14/04/2010 – 08:05 — mees

Vanmiddag hebben twee pimpelmezen het nestkastje achter in gebruik genomen, ze zijn begonnen allerlei takjes en mos naar binnen te brengen en hebben hard doorgewerkt.
Pimpelmezen werken zo te zien meer samen dan koolmezen, vaak zie je ze allebei binnenkomen met iets in de snavel. Leuk om te zien en die blauwe petjes zien er vrolijk uit.
Het filmpje (maar dat is er niet meer) is een montage van stukjes film van de hele middag.

Business as usual

vr, 09/04/2010 – 08:39 — mees

Het gaat maar zo’n beetje op de oude voet door. Kastje 1 wordt gebruikt als slaapruimte – en niet opgeruimd, foei! – en in kastje 2 zien we steeds meer pluizen verschijnen.
Het lijkt erop dat de draadjes breiwol in de smaak vallen. Alleen … als wij er een vogel mee bezig zien is dat steeds een mus. Nou ja, die moeten ook wonen.
Het valt op dat de draadjes met een felle kleur achterblijven, die willen ze kennelijk niet.

Serieus nestelen

vr, 02/04/2010 – 08:49 — mees

Het is een heel gedoe in kastje 2. Soms – maar niet iedere nacht – slaapt een mees in het kastje. Overdag wordt er elke paar minuten iets naar binnen gebracht of de boel wordt weer eens helemaal gefatsoeneerd.
Een paar dagen geleden heb ik een boel draadjes breiwol en zo opgehangen in een boom vlakbij, en het lijkt erop dat de koolmezen het hebben ontdekt. Er is tenminste allerlei wazig spul te zien.

Takjes en mos

di, 30/03/2010 – 08:50 — mees

Dat zijn op het ogenblik de ingrediënten voor het nestelen. Gisteren hebben we een hele verzameling draadjes (uit het breimandje) in een boom vlakbij gehangen maar dat valt nog niet in de smaak. Maar toch, als je rode, blauwe en om-en-om-zwart-witte draadjes tussen het nestmateriaal ziet zitten weet je waar het van komt.
Aan de achterkant is de koolmees nog de hele dag buitenshuis en hij komt alleen slapen. Opruimen zou ook wel eens mogen, maar dat zal hij wel niet gaan doen.

Begonnen

zo, 28/03/2010 – 08:53 — mees

De koolmees aan de voorkant is nu echt met nestelen begonnen. De hele dag brengt hij stukjes mos en kleine takjes binnen en hij duwt ze met zijn vleugels naar de zijkant om er een nestholletje van te maken.
“Actie Help De Koolmees”: eens kijken of er wat pluizige spullen zijn om in de buurt op te hangen.

Geduld

vr, 26/03/2010 – 08:54 — mees

Het lijkt erop dat ook de vogels eerst een paar dagen willen genieten van het zachte weer. Veel veranderingen zijn er de afgelopen dagen niet te zien.
De koolmees aan de voorkant heeft besloten dat nieuw materiaal naar binnen brengen beter is dan het weg te halen. Het begint er in ieder geval wat meer gevuld uit te zien.
Nu maar afwachten of hij het vol kan houden (^:

Programmeerklusje

za, 20/03/2010 – 08:55 — mees

Technisch avondje, de foto’s van de afgelopen uren staan nu op aflopende volgorde van tijd (dus de nieuwste bovenaan en de oudste onderaan). Dat ziet er beter uit.
Er komt nu echt lente en de mees aan de achterkant houdt fanatiek de wacht. Iedere soortgenoot jaagt hij weg (en ook nog een paar andere) als die te dicht in de buurt komt. Aan de voorkant worden opnieuw sprietjes naar binnen gebracht en, raadsel, soms ook weer weggehaald. Was het toch niet mooi genoeg?

Werk aan de winkel

wo, 17/03/2010 – 08:57 — mees

Op een eerste echte lentedag was het tijd om camera 1 te vervangen en het kastje een meter verder te hangen voor een betere aanvliegroute. Nu gaat het nog, maar over een maand zijn de klimplanten zo veel gegroeid dat ze in de weg zitten.

De camera in dit kastje was niet meer goed en gaf een wazig beeld. Vervangen is op zich niet moeilijk, maar het was nu een heel gedoe door een haperend stekkertje.
Uiteindelijk is het allemaal gelukt maar ik heb de hele middag heen en weer gelopen van kastje naar computer en weer terug.
Het zou me niets verbazen als de koolmees er geen zin meer in heeft na deze drukte, maar gelukkig heeft hij me al het gerommel vergeven en hij kwam bij zonsondergang weer slapen in het kastje.

Lente

ma, 15/03/2010 – 08:58 — mees

Of het nu wel of niet officieel lente is, af en toe gebeurt er iets. Er wordt een sprietje naar binnen gebracht (en ook weer weggehaald) en soms slaapt een vogel in een van de kastjes.

Winter

zo, 28/02/2010 – 09:01 — mees

De voorbereidingen zijn aan de gang, maar de winter duurt maar en duurt maar. De koolmezen laten zich nog niet zien.
Eens kijken naar de nestkastjes, die zijn aan vervanging toe. Tekenen, zagen, boren, schroeven en schilderen. Twee nieuwe kastjes is het resultaat.
De camera met zender aan de achterkant van ons huis was al het hele vorige seizoen versleten, daarvoor is een nieuwe – betere – camera aangeschaft met een kabel in plaats van een zendertje, zodat de beelden zonder storing overkomen. De camera aan de voorkant heeft zijn zender gehouden maar die is verplaatst en met succes, hij hoeft nu een minder lange afstand te overbruggen en heeft zo veel minder last van storingen.

Dit vind je misschien ook leuk...