techniek, een nestkastje maken

De eerste keer dat we een bewoond nest hadden was dat in een oud kastje dat bijna uit elkaar viel.
De vogels vonden het prima, maar voor mensen was het te gammel om aan te zien en dus zou er voor het nieuwe seizoen een nieuw nestkastje komen.

Hoe pak je dat aan?

Er zijn veel beschrijvingen te vinden voor zelfmaak-nestkastjes, bijvoorbeeld bij de vogelbescherming. Daar staat ook deze plaat, een leuk en bruikbaar overzicht van de maten voor nestkastjes voor allerlei vogels (pdf).

Wie zoekt kan op het internet veel bronnen vinden, bij vogelliefhebbers en clubs, scholen, bouwmarkten en ook deze bij een fabriek van gereedschap.

Een simpel nestkastje

We beginnen met een eenvoudig nestkastje zonder toestanden.

Afmetingen

tekening (pdf)

Voor mezen is van belang dat de kast ongeveer 12 x 12 cm is – aan de binnenkant – met een hoogte van 26 cm.
Het vlieggat zit op ca. 18 cm van de bodem. De doorsnede van het vlieggat is 32 mm voor koolmezen en 28 mm voor pimpelmezen, hoewel ze zich daar niet altijd wat van aantrekken.

Materiaal

Maak het nestkastje van onbehandeld hout van 15 mm dik. Planken, multiplex, restjes hout door elkaar, dat kan allemaal. Geschilderd hout en geconserveerd tuinhout is niet geschikt.
Zorg ervoor dat de binnenkant glad is zodat de bewoners zich niet bezeren.

Maken

Zaag alles mooi recht. Maak het vlieggat met een gatenzaag. Zet bodem, zijkanten en dak aan elkaar met spijkers of schroeven.

Als het materiaal erg dik is, maak dan het gat een paar mm groter want anders moet de vogel zich er moeilijk doorheen wurmen.
Een stokje (om op te zitten) is niet nodig. Echt niet.

Je kunt de buitenkant nu schilderen, ook van de voorkant.
Als alles droog is zet je de voorkant er in. Zorg ervoor dat de voorkant nog open kan, dus draai er geen honderd schroeven in.
Het kastje moet ieder jaar een keer open om het schoon te maken.

Ophangen

Maak van ijzerdraad een ophangoog en maak dat vast aan de achterkant.

Hang het nestkastje op een rustige plaats (met niet te veel katten en mensen in de buurt) op 2 meter van de grond.

In de maanden maart en april gaan de mezen een plaats uitzoeken om een nest te maken. Dan moet het kastje er dus hangen!
Eind mei, begin juni is het broedseizoen afgelopen. Dan is het tijd om het nestkastje schoon te maken voor het volgende jaar want de mezen doen dat niet zelf.

heel veel nestkastjes op het internet

Dit vind je misschien ook leuk...