dakloos

Wat heet dakloos? Niet alleen het dak is weg, de mezen in onze achtertuin moeten het een paar dagen helemaal zonder huisvesting doen.

Dat kunnen de mezen zelf niet helpen, ik ook niet trouwens.
In de sneeuw van de afgelopen week zijn heel veel mooie plaatjes gemaakt, maar bij ons in het nestkastje was dat niet mogelijk. Stuk!

erg vies geworden!

Meestal zijn de nestkastjes best stoer, regen en wind kunnen niet deren, maar dit was te erg.
De sneeuw is vorige week in alle kiertjes gewaaid en heeft een hoop roest corrosie veroorzaakt in de verbinding met de camera. Die deed het niet meer, er kwam grijs vlakje met een foutmelding en dat was het. Binnenhalen voor reparatie dan maar.

Alle spullen van het kastje staan nu op mijn tafel, behalve de netwerkkabel. Na het weghalen van de verroeste stekkers en koppelblokjes blijkt dat de voeding, de powerline-aansluiting en de camera nog werken. Het was misgegaan in het koppelblokje buiten het kastje, regen was daar geen probleem maar sneeuw dus wel.

In afwachting van de onderdelen is het nestkastje weer aangesloten op stroom en netwerk. Het actuele beeld wordt ook weer doorgegeven met het vertrouwde beeld, je ziet alleen niet dat de hele toestand nog binnen staat. Daar blijft het tot het stekkertje aan de kabel is vervangen en de bestelde nieuwe koppelblokjes zijn bezorgd en waterdicht (!) zijn ingebouwd.

Een nestkastje blijkt ook een bergplaats te kunnen zijn van zijn eigen onderdelen. Dat ontgaat de camera niet en zolang verzenden we een beeld van de verongelukte koppeling en een kabeltje dat gebruikt wordt om te testen.

Het komt heus wel goed, over een of twee dagen hangt alles weer buiten. Dan is het nog ruim op tijd want de vogels zijn nog niet bezig met nestjes en zo. Hoewel, ik hoorde al de territoriumroep (als dat bestaat) van een koolmees in de buurt.

+++ aanvulling enkele dagen later +++

Na het vervangen van de geroeste onderdelen werkt de camera weer. Hij mag naar buiten.
En dan doet-ie het weer niet. Powerline-adapter gewisseld, geen resultaat. Uiteindelijk was het gelukkig een losgeraakt stekkertje, plop, werkt weer.


En dit is een briljant ding, het utp-doorvoer-stekkertje! Het scheelt een boel gepriegel, je ziet meteen of de kleuren goed zitten en de mantel kan mooi tot in de stekker geschoven worden. Kost een halve euro, dat wel.

.

Dit vind je misschien ook leuk...