een kleine woning bezichtigen

Om maar eens origineel te doen: ons eigen huis is soms te klein nu we vanwege de coronalockdown nergens heen kunnen, maar het kan nog kleiner.
Kijk maar naar de nestkastjes. Dat is pas klein.

Ergens in januari is het moment om de nestkastjes te inspecteren en met de nodige veranderingen weer op te hangen en aan te sluiten.
Vorige maand zijn de nestkastjes naar binnen gehaald want de schilders waren bezig aan ons huis. Nu mogen ze weer naar buiten.
Het is weer begonnen!

vorig jaar, niet geweldig

In het afgelopen jaar was het succes nogal weggebleven. Er waren in 2020 helemaal geen jonge koolmezen of pimpelmezen in onze tuin.

2020 – voorkant

De kast aan de straat was als altijd snel bewoond maar het aantal eieren bleef steken bij twee en het broeden begon pas na een maand en een dag. Dan zijn de eieren niet meer levensvatbaar en broeden helpt niet. De koolmees heeft het broeden ook een maand en een dag volgehouden en is er toen mee gestopt.

2020 – achterkant

De design-nestkast in de achtertuin beviel niet. Dat wil zeggen: de mensen waren in hun schik maar de koolmezen moesten er niet veel van hebben.
Was het de experimentele vorm of lag het aan de drukte in de omgeving? Na een eerste aanzet met wat takjes hielden de vogels het voor gezien.

Het designkastje had ik gemaakt vanaf een foto, omdat dit model nergens meer te koop was. Misschien was dat niet voor niets en had ik het teken moeten begrijpen.

Om het ze in 2021 niet zo moeilijk te maken heb ik een nieuw kastje gemaakt. Dan maar een doorsneehuisje, in de hoop dat de mezen dat wel willen bewonen.

2021 – verbouwen

Naar de bouwmarkt voor nieuwe spullen was niet mogelijk want die is gesloten, maar er zat genoeg materiaal in het kastje om er een nieuw van te maken, uiteraard een beetje kleiner.
De zaag ging in de experimentele villa!
De voorkant, de achterkant, één zijkant en het dak zijn wat smaller geworden, de andere zijkant werd bodem en van de restjes is een nieuwe zijkant opgetrokken.
Knibbel knabbel knuisje, zo maak je dus een huisje.

de experimentele designvilla
die het niet is geworden
het doorsneehuisje
waar het dan maar mee moet

en nu maar kijken

Na een beetje gepruts wilden ook de powerlinekastjes het weer doen en de plaatjes worden weer verstuurd door de Raspberry Pi. Hoe dat werkt lees je hier.


Dit vind je misschien ook leuk...