mezenblog 2011

De berichten zijn van nieuw naar oud geschreven, dus begin onderaan om het begin van het verhaal te lezen.

allemaal uitgekomen

di, 03/05/2011 – 21:20

Tenminste, ik zie geen ei meer liggen in het nest. Dat betekent zeven kleine koolmezen.
Op het ogenblik is het nog een groepje roze mormels op een kluitje, ik kan ze niet eens tellen. Zes opengesperde snaveltjes is het grootste aantal dat ik vandaag heb gezien, dan vertrouw ik er maar op dat de zevende ergens onderop de stapel zit.
Af en toe keert moeder mees ze om, dan haalt ze er eentje boven die kennelijk al een tijdje onderop heeft gelegen. Maar meestal zit ze in de broedhouding boven op haar kroost om ze warm te houden. Veertjes komen volgende week pas.

De laatste eierschaal

De laatste eierschaal

De schalen van de eieren zouden maar in de weg liggen. Daarom halen de ouders ze weg.
Ze vliegen er een stukje mee weg voordat ze ze laten vallen. Dan kunnen katten en eksters lekker zoeken op de verkeerde plaats.
Of dat echt werkt? Ik weet het niet, vorig jaar vonden we vlakbij de mezenkast een stukje van een merelei.

uitgekomen

ma. 02-05-2011, 12.02 Vanmorgen om 6 u 40 is het eerste ei uitgekomen. De andere volgden snel, om kwart voor twaalf is er nog maar een heel ei te zien onder een stapel roze kuikentjes. De rest van de eierschalen is al door de ouders naar buiten gebracht en een stuk verderop neergelegd. Dat is om rovers op een dwaalspoor te brengen. Nu wordt het druk, de komende drie weken is het een grote aanvoer van voedzame wurmpjes enzovoorts om de jongen zo goed mogelijk te laten groeien. Het blijft een vreemd gezicht dat in het andere kastje helemaal niets gebeurt.

de eerste mees van 2011

de eerste mees van 2011
Het eerste ei is uitgekomen.

hapje

hapje
Pa (of ma) komt even iets te eten brengen aan ma (of pa), die de pas uitgekomen jongen warm houdt.

broed broed broed

zo. 24-04-2011, 16.26
Tot het legsel klaar was wist ik wel dat er eieren in het nest lagen, maar ze werden steeds toegedekt en het was niet te zien hoeveel het er waren. Nu wordt er al vijf of zes dagen gebroed en raar genoeg vindt de koolmees het nu niet meer nodig de eieren te bedekken als hij of zij weg is. Geen idee waarom, maar het is handig voor de kijker die nu zeker weet dat het zeven eieren zijn. Er wordt nu trouw gebroed, je ziet het aan de houding van de koolmees. Het is de “broedzit” die ik vorige jaren ook heb gezien. De vogel maakt zich lekker breed zodat alles er mooi warm onder past. Erg nodig is het broeden misschien niet want het is de afgelopen dagen erg warm. Ik denk dat de eieren zichzelf ook wel uit kunnen broeden met dit zomerse weer, maar dat is dan weer niet zo gezellig.

het eerste ei

zo. 17-04-2011, 11.16 Het nest is klaar en op 16 april was ’s avonds het eerste ei te zien in kastje 2. In het andere kastje is heel soms een vogel te zien maar eigenlijk denk ik dat we daar geen nest meer hoeven te verwachten.

er wordt gebouwd maar niet overal

za. 09-04-2011, 09.17 Binnen de nestkastjes heerst een weldadige rust, maar buiten kan het er druk aan toe gaan. Even inhalen. In de afgelopen weken hadden we eerst elke nacht een slaper in kastje 1 en later ook in kastje 2. Soms zaten ze de hele nacht allebei in dezelfde positie, dat was een grappig gezicht. Af en toe werd er een takje mos naar binnen gebracht. Een week geleden bleef de slaper in kastje 1 weg en ook de sprietjes werden weggehaald. Nu is het kastje weer zo goed als leeg. Er is nog wel af en toe aanloop maar hoe dat komt en wat er zal gebeuren weten we nog niet. In kastje 2 is de koolmees lekker aan de gang. Sprietjes en mosjes worden ingevlogen en ook het mandje met pluisjes dat we hebben opgehangen wordt druk bezocht. We zien dat er gekleurde draadjes en pluis in het nest liggen en die herkennen we… Ja, buiten de nestkastjes is er ook veel aan de hand. Werk, huis, verenigingsleven, familie, alles heeft tijd en aandacht nodig. Hoe zou een mees dat aanpakken?

heel voorzichtig

ma. 14-03-2011, 23.51 Takje erin, takje eruit. Zo begint het ieder jaar en de afgelopen dagen waren er weer de eerste filmpjes van een mees die met een takje in zijn snavel naar binnen komt, in alle hoeken van het kastje probeert of het past (vast wel, het is nog helemaal leeg daar binnen) en uiteindelijk weer met takje en al naar buiten gaat. Daarna opnieuw proberen met een ander takje of stukje mos. Ach.

belangstelling

ma. 07-03-2011, 22.14

Er wordt nog niet genesteld maar de vogels zijn in een paar mooie maartdagen al begonnen met baltsen. In het kastje achter hebben we een vaste slaper en overdag wekt het de aandacht van andere mezen in de buurt. Het zou leuk zijn weer een nestje pimpelmezen te hebben maar koolmezen passen er ook in. Ook aan de voorkant komt regelmatig een koolmees de boel verkennen. Die kant loopt steeds een beetje achter, de ligging is net iets minder goed.

belangstelling

Hier is duidelijk iemand op huizenjacht. En zeg nou zelf, wie wil er niet zo’n mooi verblijf in de zon?

Wat zien we hier?

ma. 21-02-2011, 17.05

Even doorklikken en raden maar! Na lang bestuderen houd ik het er op dat de kastjeskijker aan de binnenkant van het vlieggat zit en nog eens om zich heen kijkt. In dit kastje zie je het gat niet omdat er niet zoveel ruimte is bovenin en dat geeft een vreemde aanblik. Hoe dan ook, het is een goed teken dat ook dit kastje weer in de belangstelling staat.
op huizenjacht?

Met het mooie februarizonnetje als inspiratie zien we hier een koolmees op huizenjacht. Het ziet ernaar uit dat deze koolmees die de boel eens aan een grondig onderzoek onderwerpt. Wat een vreemd plaatje!

een bekende?

za. 19-02-2011, 22.01

Ik kan ze niet uit elkaar houden, misschien is dit de nachtelijke bewoner van het kastje achter. Dan hoeft hij niet ver te vliegen voor de kost.

Het is koud, tegen vriezen aan. Gelukkig zijn er de vetbollen en andere lekkernijen in onze tuin. Een snackbar voor de vogels.

de camera’s gaan weer aan

za. 12-02-2011, 14.46

Het is zacht weer geworden en er zijn veel vogels in onze tuin. Vandaag heb ik de camera’s weer aangezet zodat er verse beelden te zien zijn. Tot het nestelseizoen duurt het nog wel even…

ja hoor

26-1-2011, slapende koolmees

Vanavond even gekeken en ja hoor, er zit een mees te slapen in het nestkastje in de achtertuin. Een koolmees waarschijnlijk.

De camera staat nog niet lang aan en er is weer een slapend koolmeesje te zien. Mooi begin.

Het nieuwe seizoen voorbereiden

zo. 23-01-2011, 23.06 Een paar zachte dagen in januari zijn goed om de kastjes eens na te lopen. Oude nestjes eruit en alles goed schoonmaken, camera’s controleren en ook de draadjes en zenders bekijken. Alles werkt nog goed, alleen één kabeltje moest een stukje nieuwe isolatie krijgen. Het computerprogramma is weer aan de praat, dat blijft een lastig ding. Als iemand iets beters weet houd ik me aanbevolen. “Active Webcam” kan wel zo ongeveer wat ik wil maar het is niet altijd stablel. Bij het schoonmaken kwam het laatste niet uitgekomen koolmezeneitje ook tevoorschijn. Hoewel acht van de negen wel zijn uitgekomen en de jongen allemaal zijn uitgevlogen, blijft het een beetje een zielig gezicht. Voorlopig zal het nog rustig blijven. De computer hoeft nog niet continu aan te staan en de afbeeldingen in de zijbalk worden nog niet vaak ververst, dat komt wel als er weer wat aanloop is. Ik laat de plaatjes onder Bekijk de laatste gebeurtenissen ook nog even staan op de laatste stand van vorig jaar. Ook daar komen nieuwe beelden als er weer iets gebeurt.

Dit vind je misschien ook leuk...