het is tien over half twee

Als je dit leest is het waarschijnlijk helemaal geen tien over half twee. Zo gaat het nu eenmaal, de titel van dit stukje staat vast maar de tijd verandert elk ogenblik. Om te kunnen zien hoe dat gaat, is de klok uitgevonden. Op een klok kun je zien of het inderdaad tien over half twee is, of een ander tijdstip.

Er zijn mensen die klokken verzamelen. Niet om te zien hoe laat het is (denk ik) want daarvoor heb je aan een klok genoeg, misschien twee, of aan drie als je heel erg van zekerheid houdt.
Een verzameling kan verwarrend zijn want zodra je de laatste klok hebt bekeken kan de eerste alweer een andere tijd aangeven. En die laatste doet dat natuurlijk ook, als het een goede is.

Zo, dat was de inleiding. Persoonlijk gebruik ik een klok alleen om de tijd te weten, verzamelen doe ik ze zeker niet.

Toch heb ik nu een aantal klokken. Niet voor de heb of zo, maar omdat ik het leuk vond om ze te maken. Mijn nieuwste klokken zijn allemaal exemplaren van één type, de tekstklok. En dat verklaart de titel van dit stukje, een tekstklok geeft de tijd weer alsof iemand hem voorleest.

Een ouderwetse klok met wijzers komt daarvoor handen te kort, maar met een computer en een scherm is een tekstklok heel goed mogelijk.

Het scherm kan speciaal gemaakt zijn met symbolen of letters zoals de klok hiernaast.

Mijn scherm is het beeldscherm van een computer en dan ziet het er zo uit.

De computer is nu een klok geworden. Je kunt er niet meer mee tekstverwerken of surfen, maar dat geldt ook voor het letterscherm. Die klok ziet er anders uit maar ook daarin zit een computer.

De computer die ik heb gebruikt is een Raspberry Pi. Met een andere gaat het ook, maar deze had ik al en het is leuk om met deze computer te werken. Ik heb een programma geschreven dat de tijd omrekent naar woorden. Dat is interessant om uit te zoeken en, geloof het of niet, niet eens zo heel moeilijk.

Heel precies, of

De meeste letterklokken geven de tijd aan per vijf minuten. De klok zou anders erg groot worden. Is per vijf minuten niet onhandig? Niet echt, in de praktijk is het geen gemis als je niet op de tel weet hoe laat het is. Meestal heb je er genoeg aan als je ongeveer weet hoe laat het is en niet tot het laatste moment wacht.
Komt het er op aan en wil je die ene minuut goedmaken, dan moet je gewoon harder lopen. Of eerder op de klok kijken natuurlijk.

ongeveer-precies

Mijn klok werkt volgens het ongeveer-precies principe.

De tijd is natuurlijk tot op de seconde bekend, daarvoor is het een computer. Maar word je gelukkig van een klok die de tijd zo aangeeft?

het is dertien voor half acht

Waarschijnlijk niet. In je hoofd reken je dan toch weer uit dat het juist kwart over zeven is geweest. Dat is precies zoals deze tekstklok het weergeeft.

De basis is een blok van vijf minuten. Omdat het natuurlijk nooit vijf minuten lang tien over half twee is, of vul maar in, geeft mijn klok de ongeveer-precieze tijdrekening weer, waarin het bijna, precies, of voorbij een tijdstip is. Dat werkt goed.

Terwijl ik zit te schrijven zie ik dat het even na kwart voor drie is, en hoewel de klok het niet met zoveel woorden aangeeft weet ik dat het tijd is om boodschappen te doen.

Dit vind je misschien ook leuk...