broodrooster met wifi

Onmisbaar bij het ontbijt,
een broodrooster met wifi.

Als je er een hebt wil je niet anders meer.

Dit is een broodrooster met wifi. Een wat? Jawel. Maar het is niet geschikt om op draadloze wijze boterhammen te roosteren. Het wifi-broodrooster waar dit artikel over gaat is een webradio die je ontbijt, of wat ook, opluistert met nieuws of muziek.

Eerst was er de Pirate Radio. Dat is een vrolijke webradio uit een bouwpakket die prima klinkt maar zoals het gaat, op een dag was er een sotware-update en de onderdelen Raspberry Zero, Phat Beat en webradiosoftware werkten niet meer samen. Jammer.

Hoe krijg ik hem nu weer aan de praat? Op de website van Bob Rathbone vind ik veel materiaal over webradio’s en Raspberry Pi. Ook is er werkende software, maar op een of andere manier wilde die het niet doen op een Pi Zero. Gelukkig wel op de Pi 3 A + die in de kast lag te wachten op een bestemming.

Mooi! Ik heb weer een werkende webradio, dat wil zeggen: een verzameling onderdelen en draadjes die werkt als een webradio en er uitziet als een verzameling onderdelen en draadjes. Dat kan niet zo blijven.

Omhulsel

De wereld wordt er niet eenvoudiger op want een A+ is groter dan een Zero dus terugzetten in de knalblauwe Pirate Radio gaat niet.

Hoe nu? Er zijn voorbeelden zat van ingebouwde webradio’s, met handleidingen of Hi guys-filmpjes om na te doen, in kapotte oude radio’s, zelfgemaakte kistjes of stukken perspex. Maar die heb ik niet of het lijkt me niks.

Het moet er niet knutselig uitzien; het moet lijken of het altijd al de bedoeling was!

Dan gaat het broodrooster stuk en het is niet te repareren.

Daarmee geef ik de clou weg. In het echt ging het niet zo vlug, ik had er even voor nodig om er achter te komen dat de buitenkant van het apparaat bruikbaar is. Met zijn strakke vormen lijkt het niet op een broodrooster, dat is natuurlijk leuk.

Op de Pirate Radio zie je vijf knopjes: drie voor functies en twee voor het volume, ze zitten links aan de zijkant. Het broodrooster heeft drie drukknoppen en een draaiknop voor de bruining, met wat goede wil zie je daar de volumeregeling van het broodrooster.

Dan is het niet meer zo moeilijk. Drukknopjes zijn snel gevonden en ze passen bijna meteen. Voor het volume vind ik een op-en-neer-schakelaar die bedoeld is voor zonwering, die is voor zijn doel nogal fors maar hij past en hij werkt goed. Onzichtbaar aan de zijkant komt nog een aan/uit-knopje.

Omdat deze uitvoering van de radio geen scherm nodig heeft, is er verder niets nodig en de buitenkant kan blijven zoals hij is. Het geluid komt uit de opening waar de boterhammen in en uit gingen en zo kan het uiterlijk mooi strak blijven.

Binnenin is nog plaats voor een voeding en na veel passen, meten en solderen is er het tadaa-moment: het unieke muzikale broodrooster is een feit.

verder in de wereld

Uniek? Een goed idee heb je nooit alleen, natuurlijk zijn er ook echte radiobroodroosters of broodroosterradio’s. Dat kan me lekker helemaal niets schelen.

Dit vind je misschien ook leuk...