internetradio
Gewoon voor de pret heb ik een paar jaar geleden een Pirate Radio in elkaar gezet. Deze apparaatjes worden gemaakt door of voor de Engelse webwinkel Pimoroni en werken op basis van een Raspberry Pi-computer.
Ik heb al een paar Raspberry Pi’s in gebruik, onder andere om de beelden van de nestkastjes te versturen naar mijn website en als tekstklok. Het is een plezier om iets te doen met deze kleine computers.
Internetradio vind ik vooral leuk om zenders te beluisteren die thuis niet via de ether te ontvangen zijn.
Ik luister graag naar FIP (Frankrijk). Dat vind ik een fijne zender, met een heel uitgebreide keus aan muziek, geen reklame en weinig andere afleiding. Mooie zwoele stemmen ook.
Voor de cursus Spaans is het goed af en toe een Spaanse zender aan te hebben. In het begin is dat onverstaanbaar, maar gaandeweg worden losse woorden herkenbaar en soms een zin.
maar goed, de internetradio zelf
Het is een vrolijk ding en het klinkt veel beter dan je zou verwachten. Het werkt op je eigen wifi.
Standaard zit er een hele lijst zenders in en je kunt ook je eigen lijst er in zetten. Met een paar heel kleine knopjes wandel je langs alle zenders.
aan de slag
Een internetradio is een kleine computer. Er komt een flinke hoeveelheid geknutsel aan te pas voor het af is, vergis je niet.
hardware
In het keurige doosje zit een (bijna) complete verzameling onderdelen maar een paar dingen moet je er zelf bij doen: een micro sd-kaart en een netvoeding (het ding werkt op een telefoonoplader), misschien heb je die nog ergens liggen en hoef je niet eens de deur uit.
In mijn pakket moesten alle veertig pinnetjes aan de Raspberry Pi Zero W worden gesoldeerd en ook aan het geluidkaartje PhatBeat zitten er veertig.
Ik moest dus met de soldeerbout aan de slag, dat had ik lang niet gedaan dus het was even slikken. Het bleek toch niet zo moeilijk, met goed concentreren en rustig doorwerken kwam ik er.
Alles zelf solderen kan nog steeds maar later waren er handige hulpjes te koop waardoor solderen niet meer nodig is.
software
Je gebruikt een kleine computer en die moet worden voorzien van software en instellingen. Daarvoor is een online handleiding beschikbaar.
Ik had al vaker een raspberry ingericht, dus dat was geen verrassing. Maar als je het voor het eerst doet, wees dan voorbereid op wat uitzoekwerk en laat je niet ontmoedigen als het niet meteen lukt.
Je hebt een pc met internet nodig en de radio werkt via wifi, dus je moet ook de toegangscode van je netwerk hebben.
zenders
Je eigen lijst met zenders kun je samenstellen met de adressen die je her en der op het internet vindt. NPO, commerciële zenders, regionaal, internationaal, de meeste radiozenders vind je daar maar ook zenders die alleen via het web zijn te beluisteren. En natuurlijk werken ze ook op je eigen laptopje, dat is handig om even te proberen.
een paar van de vele links
en dan
Luisteren natuurlijk! Veel plezier.
en verder
Verder knutselen is fijn. Soms is het ook nodig; er moest iets aan de kleine radio worden gedaan.
Lees verder.