nijverheid kent geen tijd
Hoeveel tijd zit er in een klok?
Dat houdt deze klok niet bij en misschien is het maar goed ook, ik zou wel eens kunnen schrikken.
De tijd als tekst op een schermpje afbeelden zoals in de afbeelding, begon in een grijs verleden op een Raspberry Pi model A. Letterlijk grijs met een e-ink-schermpje dat maar liefst vier nuances kon weergeven.
Het was broze techniek en het schermpje ging snel stuk.
De volgende stap was promotie naar een monitor. Alleen tijd en datum afbeelden was een beetje (erg) saai en daarom bedacht ik allerlei opties zoals achtergronden, randen en verschillende lettertypen.
Zoals bij meer dingen vraagt het maken en controleren van de vele instellingen veel aandacht, werk en tijd. Het deel waarin de tekst wordt gegenereerd is nu nog maar een klein stukje van het tekstklokprogramma.
wat je allemaal kunt bedenken
’s Nachts is het donker dus als de zon onder is wordt het scherm gedimd en als de zon opgaat kan het scherm weer feller worden.
Toch ouderwets klokkijken? In de hoek kwam een analoge klok met wijzers, maar digitaal kan ook en uitzetten is ook mogelijk.
Een secondenwijzer is ook leuk om te hebben en ook die kan aan- en uitgezet worden.
Een van de monitors heeft een luidspreker. Daar kunnen we wat mee, wat dacht je van “boing” op het hele uur? Of een ander geluid. Maar dan niet ’s nachts natuurlijk. Dus dat kan ook aan of uit en er is een instelling voor begin en einde van de stille periode.
In een rustige omgeving kan het storend zijn dat de tijd elke minuut verspringt. Zeker als lange en korte teksten elkaar afwisselen vraagt dat onverwacht veel aandacht.
Het leek een goed idee dat vloeiend te laten gebeuren en het ziet er inderdaad mooi uit. Alleen, niet elke Raspberry kan dat goed uitvoeren. Er kwam een parameter bij om de overvloeifunctie aan of uit te zetten.
De klok als cadeautje? Goed idee maar dan moet het ook in het Engels kunnen en niet afhankelijk zijn van wifi (die geeft de tijd door) maar met een ingebouwd klokje. Toe maar.
spaghetti
Het programma groeide en groeide en zat na een paar jaar vol met kronkels en omwegen zoals je dat kunt verwachten. Met veel aandacht zijn die eruit gehaald. Het werkt efficiënter en merkbaar sneller en aanpassingen zijn makkelijker in te bouwen.
Zo gaat er heel veel tijd zitten in het weergeven van de tijd maar het is gelukkig net zo leerzaam als tijdrovend.
O ja, een “echt klokje” in de hoek is leuk, zoals in de afbeelding aan het begin van dit bericht, maar wat dacht je van de digitale tijd?
Met een slim gekozen lettertype kan dat er zelfs uitzien als een flipklok. Ook leuk.
Anders nog iets? Nou, de schermpjes met aanraakmogelijkheden zijn niet meer zo duur.
Natuurlijk was er niemand die op een klokje met aanraakbesturing zat te wachten en het zit ook niet in de huidige versie maar het idee is toch wel leuk. Wie weet.
Het eerdere verhaal van de tekstklok staat in het blog het is tien over half twee.