nieuwe kastjes maken

deze werkte uitstekend

Aan het begin van het jaar, midden in de winter, als er nog geen vogel aan nestelen denkt, pak ik de nestkastjes erbij. Ze gaan van hun haakje buiten tegen de muur, ik maak ze leeg en laat ze een paar dagen binnen staan om te drogen.

deze was ook leuk

Dan eens kijken, hoe zijn ze eraan toe? Het kastje aan de voorkant was vorig jaar al niet zo mooi meer dus daarvoor komt een nieuw in de plaats.
Het hangt op een smal stukje aan de voorkant van ons huis, er is geen ruimte om er iets artistieks mee uit te halen dus het wordt weer een gewoon rechthoekig vogelhuisje. Dat vinden de vogels overigens prima, op die plaats is de nestplaats meestal heel vroeg in het voorjaar al bezet.

Nou ja, toch maar wat artistieks gedaan: het vlieggat zit nu eens niet precies in het midden. Misschien levert dat aardige camerabeelden op.
De oude camera teruggeplaatst, alles werkt en deze is klaar voor een nieuw seizoen.


Achter hing een kastje dat op zich wel beviel, maar…
De bedoeling is dat de camera hier beelden van opzij maakt, daarom is het zo breed. Maar dat is nooit goed gelukt dus deze wordt vervangen.

Nu vind ik het wel een leuk idee om nog eens te proberen de camerahoek zo te krijgen als ik het eerst bedoelde.

Hup het internet op, heeft iemand dat misschien al eens opgelost? Ja, zoiets staat zelfs te koop in allerlei webwinkels maar het blijkt niet leverbaar. Niet getreurd, aan de hand van de afbeelding is het ook zelf te maken.

nu kunnen de mezen ook scheefwonen

Net als het origineel lijkt het nog het meest op een omgevallen huisje. Ik vind het grappig.

De camera zit helemaal aan de linkerkanten het beeld is wat ik verwachtte. Als extra noviteit geef ik de vogels een dakraam. Of ze dat op prijs zullen stellen weet ik nog niet, mij lijkt het goed om wat meer licht te hebben voor mijn plaatjes. We zullen het zien.

En jammer, op de tijd dat ik alles buiten wilde hangen ging een van de camera’s stuk.

In het voorste kastje zit nu een nieuw cameraatje met een mooi beeld. En wat heel modern is, het spreekt Chinees als je ’t voor het eerst aanzet. Dat kan gelukkig ook uit, we willen tenslotte niemand wegjagen. Na wat uitzoeken werkt het prima in ons netwerk, zodat de beelden naar de website kunnen.

De camera’s zijn met een kabel in ons netwerk opgenomen om zo stabiel mogelijk te werken. Via wifi gaat het minder goed omdat het soms te ver is naar de meterkast.

Hoe je het ook aanpakt, de kastjes worden nooit helemaal draadloos want er is een stroombron nodig. Eén draad is trouwens genoeg, ze hebben power-over-ethernet en dat werkt al jaren stabiel. Stroom en data door dezelfde kabel dus.

Dit vind je misschien ook leuk...