klus in de bus

Al een jaar of tien reizen we met een kampeerbus. Eerst een California en nu een Summit, dat is wat minder kampeer en wat meer bus. Zo kan het lopen, vind er maar wat van.

Hoe klein of groot ook, camper begint met de C van compromis: er moet heel wat in en de ruimte is beperkt. Weliswaar zitten er kastjes waar je maar kijkt, maar daar passen vooral kleine spullen in. We vonden dat er nog wat ontbrak omdat we een paar kratjes niet handig kwijt konden, en tegelijk was er een ongebruikte ruimte onder het overkragende bed. Dat vraagt om maatwerk en dan is er best wat mogelijk op 20 cm.

Er zijn heel wat voorwaarden. De kranen van het gas zitten daar ook en die moeten bereikbaar blijven. De laden onder de gootsteen moeten de ruimte hebben zodat ze open kunnen. Als we op reis zijn moet de inhoud van een kastje niet zelf ook op reis gaan, dus een sluiting is nodig. En ik wil niet boren in de paneeltjes; misschien krijg ik ooit spijt van mijn klus en dan blijven we met de gaten zitten, dat is ook niet mooi.
Het wordt dus een laag afsluitbaar kastje, gelukkig loopt de ruimte op die plaats taps toe waardoor een goed passend kastje zonder hulp op z’n plaats blijft.

Een restje plaatmateriaal, wat scharnieren en een paar eierkistsluitingen, veel denkwerk, zagen en schaven verder …

Voilà!

Onze kratjes passen er in en met nauwelijks moeite (maar inspiratie) kon ik een plaatsje maken voor twee flessen. Het decor is niet hetzelfde als de kastjes eromheen maar de kleur past er aardig bij.

Klus klaar? De eerste proefritten gingen goed, alles bleef zonder trammelant op z’n plaats en ook na een paar reizen is dat zo.

In de rest van het seizoen zullen we zien of dit inderdaad een goede oplossing is. Mocht blijken dat er nog iets aan veranderd moet worden dan is dat niet erg. Dit kastje wordt dan het sjabloon voor de tweede versie. Het gebruikte materiaal is een restje laminaat* en dat was dus niet duur.

* geen idee of dat bestand is tegen de omstandigheden in een busje, we zien wel.

Dit vind je misschien ook leuk...