afgelopen

Nee, het komt er niet meer van dit jaar. De koolmees bij de voordeur is gestopt met broeden. De laatste dagen was de mees steeds vaker van huis en ze kwam alleen nog ’s nachts slapen. De twee eitjes komen echt niet meer uit.

vaak van huis

binnen slapen maar niet meer broeden

Vandaag was het duidelijk dat mevrouw koolmees er geen heil meer in zag. Ze bleef de hele dag weg. De vogel kwam wel weer terug om te slapen maar niet per se op de eieren.

Het is een dramatische afloop van het broedseizoen.

We laten het maar zo en de camera’s gaan uit. De beelden van het laatste etmaal blijven staan tot volgend jaar de camera’s weer aan gaan en de raspberry weer nieuwe opnamen gaat versturen.

gebeurtenissen in 2020

De twee nestkastjes waren er niet meer goed aan toe en zijn vervangen door nieuwe. Het voorste nestkastje kreeg ook een nieuwe camera. Het achterste kastje is een experiment om de kijkhoek van schuin opzij te maken en niet van recht boven, en er zit een venstertje in het dak voor meer licht.

Er waren in 2020 helemaal geen jonge koolmezen of pimpelmezen in onze tuin.
De kast in de achtertuin beviel niet, was het de vorm of lag het aan de drukte in de omgeving? Na een eerste aanzet met takjes hielden de vogels het voor gezien.
De kast aan de voorkant was zoals altijd snel bewoond maar het aantal eieren bleef steken bij twee en het broeden begon pas na een maand en een dag. Dan zijn de eieren niet meer levensvatbaar en broeden helpt niet. De koolmees heeft het broeden ook een maand en een dag volgehouden en is er toen mee gestopt. Dat doen wij ook.

Gewoonlijk doen koolmezen een paar dagen tot een week over de leg. Als het legsel compleet is begint het broeden, dat ongeveer twee weken duurt. De kuikens komen ongeveer tegelijk uit het ei, ze worden een kleine drie weken gevoerd en dan zijn ze groot genoeg om uit te vliegen.

Voor de statistiek: de eieren in het voorste nestkastje zijn gelegd op 13 april en het broeden is begonnen op 14 mei. Op 15 juni is de koolmees gestopt met broeden.
De eieren zijn niet uitgekomen.

Dit vind je misschien ook leuk...