wat ze zeggen

Ligfietzun is leukerder *, dat vindt de ligfietser zelf. Maar de omstanders zijn er natuurlijk ook met hun eigen mening die niet altijd stil blijft.

Ligfietzun is leukerder

Zo’n dertig jaar rijd ik met verschillende ligfietsen en ik krijg ook al dertig jaar reacties uit het publiek. Verbaasd, nieuwsgierig, afwijzend, enthousiast, dat is in die jaren niet veranderd.

Mijn dagelijkse route ging bijna al die tijd over de (onovertroffen) pont over het IJ bij het Amsterdamse Centraalstation en dat is bijna vragen om opmerkingen. Ik heb ze een tijd lang onder de titel “wat ze zeggen” gepost op een forum en hier verzamel ik er een stuk of wat.

Arie, wat was dat? (1989, Waterland) Nog net te horen nadat ik een koppel fietsers had ingehaald.

ik zal u maar de kortste weg wijzen want u rijdt vast niet voor uw plezier op zo’n ding. (1989, Holysloot) Toen ik de weg vroeg.

are you an amputee? (1999, Engeland)

jij bent de sigaar (2000, Amsterdam)

benoan! (2002, Amsterdam) Natuurlijk. Ik heb een gele Quest.

ferroari! (2003, Amsterdam) Uiteraard. Mijn Quest is rood gespoten.

wij hebben begrepen dat het om een bananenfiets gaat (2005) In een brief van een verzekeringsmaatschappij na een aanrijding.

is dit onderdeel voor onze vriend de kogel? (2006, fietsenwinkel) De Quest is niet te missen op de stoep.

ik dacht eigenlijk dat het een fiets was (2006) Bij het achteruitrijden met de Quest.

leuke fiets maar ik heb er niets aan. (2006, Waterland) Wielrenner achter de fujin.

ligfietsen zijn snel, maar het lijkt me zo zwaar fietsen (2006)

………… kano ………….. (2006)

o ja, daar staat je vervoermiddel (2006, Purmerend) Oude buren die het nieuwe huis kwamen bekijken.

meneer, meneer, waarom zijn de bananen recht? (2006, Middenbeemster) De hangjeugd, die in het donker kan zien of het een meneer of een mevrouw is die langskomt in een velomobiel.

sorry hoor, ik vind het gewoon mooi (2006, Purmerend) Een mevrouw die met hond en al midden op het fietspad staat en vergeet opzij te gaan.

zonder woorden (2007, Amsterdam)
Bel niet gehoord, toeter niet gehoord, vaak komt er geen enkele reactie op een geluidssignaal. Dan schrikken sommige fietsers als ik ze inhaal. Andersom gebeurt het ook, een fietser dook eens bijna de berm in op het horen van de klikjes van mijn gripshift.

vette auto, meneer! (2008, pont over het IJ)

hoeveel laptops passen daar in? (2008, collega op het werk)

de nieuwkomers op de hangplek krijgen keurig uitgelegd wat dat rode ding is (2008, bij de buurtsuper)

hoe kan je nou sturen want je kan je wielen niet zien (2008, pont over het IJ) Een klein meisje dat er over had nagedacht.

elles sont jolies, non? (2008, Amsterdam) Franse toeristen. Ik kwam mede-questrijder Stefan tegen en maakte een praatje. De opmerking sloeg natuurlijk niet op ons maar op de questen.

bisiklet … bisiklet … bisiklet en nog wat er tussendoor (2008, pont over het IJ) Ik ken maar een paar woorden Turks dus meer verstond ik niet.

hoe hard gaat-ie? (alle jaren en alle plaatsen) Natuurlijk als je stil staat. Een onontkoombare vraag, altijd moeilijk. Het antwoord heb ik uit mijn hoofd geleerd om niet onbeleefd te lijken.

monotoon haaaa  haaa haaa! (alle tijden en alle plaatsen) Kinderen die gemaakt hard uitlachen en elkaar proberen aan te steken. Het komt bijna niet voor als je een zonnebril draagt, raadsel.

iiiiiiiieoengggg! (2008) Doppler-effectgeluiden. Een volwassen man nota bene.

Is it a bike? Are there many like that? Three hundred? So you’re driving a prototype. (2009, Vrouw op de pont over het IJ)

kijk mam, ze kunnen ook remmen (2009, Jongen in Almere) Er zijn tegenwoordig questen met remlichtjes.

we love it, whatever it is! (2009, Amsterdam)

ben je weer met de autofiets? (2009, collega)
dat trapt zeker zwaar, je hebt goed ontwikkelde beenspieren (2009, andere collega)

xxx (2009) In de wind maakt een mevrouw opeens een zwieper en rijdt bijna tegen me aan met haar fiets. Even schrikken, het commentaar is luid en waarschijnlijk de afkorting van “lang-uit-liggen”.

(2009) Jongetje 1: Wat is dat nou weer? Jongetje 2: Een luxe vervoermiddel.

zonder woorden (2009) Een paar dames op de fiets doen mijn beweging na, het swingende koppie boven de Quest. Een van hen vraagt of het een fiets is, met het internationale doventaalwoord voor ligfiets: hoofd achterover, armen gestrekt en draaiende vuisten. Ik knik en krijg een dikke grijns terug. Even is de wereld rond.

wij hebben ook sportdag! (2009, pont over het IJ) Ik stopte naast een snuiter van een jaar of acht die een grote zonnebril droeg en een volle rugzak. Hij keek me aan, begon te stralen. Ik smolt.

Een vrouw lucht haar hart tegen haar buurman over iedereen die maar naar binnen reed en z’n motor liet draaien. (2009, pont over het IJ)
Het duurde even voor ik begreep dat het over mijn quest ging. Wijzen: “Zoiets zou ik nooit doen“. “En dan die ligfietsen, dat is helemaal erg.” Buurman: “Ja verschrikkelijk.” Na een tijdje kregen we een soort contact. “Is dat electrisch?” “Nee het is een fiets, gewoon trappen.” “Zeker koud in de winter als het regent, moet je er een kappie op doen.” “Mmm…” “Nee een kappie!

nou je mag er wel een lezing over geven! (2009, pont over het IJ) Na de vorige uitspraken.

onverstaanbaar (2009, Amsterdam) Twee jongens op een brommer rijden achter me aan. Ze roepen iets in hun helm, maar wat? Na herhaald het inwendige recordertje afspelen heb ik het: Veertig! Veertig!

zonder woorden (2009) ’s Ochtends gul toegeglunderd door een vrouw die haar hondje stond uit te laten. ’s Middags door een man die hetzelfde deed.

ze zijn electrisch hè (2009, pont over het IJ) Een man die mijn fiets met een kennersblik bekeek en terloops een opmerking maakte.

kijk, dat is een rode (2010) De pont komt aan, twee vrouwen stappen eraf en een wijst naar mijn quest. Een volmaakte wereld, waarin twee dames tijdens de overtocht converseren over de kleuren van velomobielen.

houdt-ie je lekker warm daar binnen? (2010, Amsterdam) Een skoeteraar bij een stoplicht, die ooit een alleweder had gehad.

kijk hij ken niet omflikkeren want hij heb twee wielen voorin. (2010, pont over het IJ)

o, dus hij gaat op stroom? (2010) Twee jongens vragen hoe de Quest werkt. Ik leg uit dat de fiets snel is doordat hij een goede stroomlijn heeft.

Leuk ding meneer, gaat dat hard? Ik zie u wel eens rijden door de Purmer. Kan je daar ook mee sturen, zit dat van binnen? (2011, Purmerend) Twee hangmeiden bij de buurtsuper.

mag ik je duwen? (2012, Amsterdam) Een verheugde voorbijgangster.
In Noord zijn een paar kippenbruggetjes in het fietspad langs het Noordhollands Kanaal. Als er sneeuw ligt heeft de Quest niet genoeg grip om daar tegenop te komen en hulp is dan welkom. De meeste wandelaars doen het graag.

boot! (2014, pont over het IJ) Een kleuter in een bakfiets bekeek me van voor tot achter en weer helemaal terug. Hij dacht na en zei toen resoluut wat hij had gezien.

nice plane! (2015, Amsterdam) Een piloot in uniform bij een hotel waar veel luchtvaartpersoneel overnacht.

het bestaat wel (2016, pont over het IJ)
Soms kom je een tijdlang dezelfde mensen tegen op de pont. Een klein meisje dat bij haar vader achterop zat riep een paar keer blauwe banaan tegen mijn DF maar ik zei dat die niet bestaan. De volgende dag had ze een plaatje van een blauwe banaan bij zich.


Het t-shirt was zwart(achtig) en de tekst was wit(achtig)

* De tekst “ligfietzun is leukerder” stond op een t-shirt dat lang geleden door veel ligfietsers werd gedragen. Ik had er ook een maar net als bij de meeste anderen is het versleten en ik heb het al lang niet meer.

Het t-shirt was verkrijgbaar bij of via de ligfietsvereniging NVHPV.

Tekst en ontwerp zijn van Theo van Andel.

Dit vind je misschien ook leuk...