gravel luge

Raadsel (opgelost)

In november 1999 stond in een spitskrant een artikeltje over Matthi van Laarhoven die een “soort ligfiets” heeft ontworpen en op zoek is naar een fabrikant.
De fiets heet Gravel Luge. Wat dat betekent weet ik niet. Ook de fiets geeft op de foto niet al zijn geheimen prijs, zo is bijvoorbeeld niet te zien hoe hij wordt aangedreven of bestuurd. Mocht iemand meer weten, dan ontvang ik graag  een berichtje.  Klik hier voor het artikel.

Student zoekt producent voor ligfiets

Matthi van Laarhoven laat op de ‘Dag van het Ontwerp’ zijn creatie zien, de Gravel Luge. Het gaat hier om een soort ligfiets. Matthi is aan de Design Academie in Eindhoven afgestudeerd op dit project en hoopt een fabrikant te vinden die de Gravel Luge in productie wil nemen. De Dag van het Ontwerp, die gisteren werd gehouden in Arnhem, is gericht op ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, die met vormgeving en productontwikkeling hun concurrentiepositie willen verbeteren.

(bron: Spits, 23 november 1999, foto: ANP)

En er kwam een reactie, van Brechtje Daams die Matthi van Laarhoven herkende als een van haar studenten. Ze kende de gravel luge niet maar kon me wel verder op weg helpen. Mijn telefoonnummer werd doorgegeven.
Matthi belde en legde uit dat het ….. helemaal geen ligfiets is. De luge stamt af van het rodelen, daarbij gaat het erom met een sleetje zo snel mogelijk een helling af te gaan. Als er geen sneeuw is kan je daarvoor een klein karretje gebruiken, vergelijkbaar met een schaatsplank. Je ligt plat op je rug en besturen gaat door je gewicht te verplaatsen. Het is in de VS en vooral in Californië populair geworden. De Gravel Luge is de offroad-variant van deze sport. In de VS is er een officiële sportbond voor, bezoek hun website als je er meer over wilt weten.

Dit vind je misschien ook leuk...